DUGOGODIŠNjEM novinaru Mirjani Kusmuk i autoru himne Republike Srpske Mladenu Matoviću u petak je u Beogradu uručeno ugledno priznanje "Zlatna značka" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koje se dodeljuje za dugogodišnji nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture i razvoju kulturnih delatnosti.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je na svečanosti u Narodnom pozorištu da se ovo priznanje dodeljuje 44. put istaknutim umetnicima, naučnicima, profesorima, novinarima, menadžerima, privrednicima iz celog sveta, koji su svi sjedinjeni u čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema domovini Srbiji.

Mirjana Kusmuk, nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske", šef Deska agencije SRNA, kao i nekadašnji zamenik glavnog urednika "Nezavisnih novina", istakla je da ovu nagradu ne doživljava kao svoju, nego kao nagradu svih ljudi iz ovih medijskih kuća u Republici Srpskoj sa kojima je imala čast da sarađuje.

PROČITAJTE JOŠ - "Tamo daleko" je bila himna i lek

- Kažu da nagrada vredi koliko vredi delo. Ako je to tako, meni je čast još veća, a posebno mi je drago da je neko prepoznao i prati nečiji trud. Znači, i onda kada se čovek obeshrabi, uvek negde postoji neko ko prati i vrednuje stvari na način na koji mu se čini da je pravedno, rekla je Kusmukova.

Kusmukova, koja je sada šef Odseka za odnose sa javnošću Narodne skupštine Republike Srpske, zahvalila je predsedniku žirija za dodelu "Zlatne značke" Milovanu Vitezoviću na tome što je pročitao knjigu "Rat i mir u Bosni" u koju je stao jedan dio njene novinarske karijere i smatrao da to zaslužuje priznanje.

Istaknuti banjalučki muzički umetnik i vanredni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci Mladen Matović rekao je da priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije smatra velikom čašću.

- Velika je čast primiti jedno ovako značajno društveno priznanje i nagradu, a istovremeno znači i istovremeno obavezu da nastavimo da radimo na isti način kao što smo radili. Lično ću dati sve od sebe da i u narednom radu dam puni doprinos afirmaciji srpske kulture u umetnosti, rekao je Matović.

"Zlatnu značka" Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije - Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije.

Dodeljeno je ukupno 60 priznanja pojedincima za višegodišnji rad u kulturi, a među ovogodišnjim dobitnicima su i književnik iz Doboja Dragan Đuranović i vajar iz Trebinja Branko Milanović, književnik iz Rogatice Milad Obrenović i dramski umjetnik iz Banjaluke Nikola Pejaković.

Povelje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobili su Akademija srpske narodne igre iz Toronta i redakcija nedeljnika "Novine Toronto".