U Domu omladine u gradu na Vrbasu, otvorena je 21. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva „Inost mladih 2019“, koji će zainteresovani moći da posete do petka. Ovogodišnji „Inost“ posvećen je 140. godišnjici rođenja Milutina Milankovića i 22. aprilu – Danu grada, a kako su istakli organizatori Savez inovatora i Udruženje inovatora grada Banjaluka – na izložbi je oko 350 radova inovatora, učenika, studenata i nastavnika.


Pročitajte još:
BICIKLISTIČKA TRKA "BEOGRAD-BANjALUKA": Na startu 176 dvotočkaša


U ime Saveza inovatora RS Gordana Lihović kazala je da su učesnici „Inosta“ ove godine iz 19 osnovnih i 20 srednjih škola, kao i 16 organizacija i pojedinaca iz RS i BiH, susednih zemalja, ali i iz Kine i Irana.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je otvorio „Inost“, kazao je da je i ove godine Grad podržao tu manifestaciju kojom se promovišu dostignuća i inovacije mladih.

- Naš je interes da se u osnovnim i srednjim školama poboljšaju uslovi za rad. Prošle godine je Grad, zajedno sa republičkim vlastima, radio na obnovi 19 objekata osnovnih i na nekoliko objekata srednjih škola. Po prvi put prošle godine, obezbedili smo sredstva za opremanje kabineta srednjih stručnih škola – kazao je Radojičić.


Pročitajte još: Banjaluka dobila "poeziofon“


On je istakao da ono što je vidljivo i što je u vezi sa inovacijama mladih jeste da nema dovoljno opreme, po kojoj bi se mladi praktično osposobljavali za zanimanja u srednjim stručnim školama.

Ove godine udvostručićemo sredstva i očekujemo da će se na javnom pozivu srednje škole javiti sa kvalitetnim prijedlozima za opremanje. To će omogućiti bolje uslove da mladi steknu praksu, a to će i značiti i onima koji se bave inovacijama jer će imati bolju opremu na kojoj mogu da rade. Dakle, naš je interes da poboljšamo stručno obrazovanje, da dobijemo decu koja će sa više znanja izlaziti iz škole, a to je i interes tržišta rada – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, koji je obišao današnju izložbu, rekao je da su ovakvi događaji značajni kako za grad Banju Luku, tako i za Republiku Srpsku.

On je naglasio da je ministrarstvo na čijem je čelu pokrenulo takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, te da je rok za prijave 30. april.

-Sve naše aktivnosti, uključujući i današnji sajam, usmjerene su u pravcu razvoja ekonomije bazirane na znanju, od čega su inovacije i inovativnost jedan vrlo značajan deo – kazao je ministar Rajčević, ističući da će Vlada RS i dalje djelovati u tom pravcu, kako bi se došlo do određnih pomaka kada je reč o inovacijama, istraživanju, digitalizaciji, o modrenim tehnologijama što vide kao jednu razvojnu šansu za RS.

Za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja predviđena su priznanja i posebne nagrade, koje će biti dodeljene na cermoniji zatvaranja 19. aprila.