Predsednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je u sredu da područje kanjona reke Suturlije ima ogroman potencijal kao turističko-sportsko-rekreativna destinacija i predstavlja prirodnu oazu grada kojoj nije dato dovoljno značaja.

- Prostornim planom predviđen je park prirode Suturlija. U narednom periodu šira zajednica neizostavno bi trebalo da se okupi oko ideje turističko-rekreativne zone radi izrade celovitog projekta, rekao je Talić novinarima na ulazu u kanjon Suturlije, udaljenom oko kilometar od centralne gradske zone.

Prema njegovim rečima, ovo može biti područje i za sportske terene, porodično izletište, ribogojilište, te brojne druge sadržaje.

PORČITAJTE JOŠ - Traže se nove ideja za razvoj turizma

- Sve bi to bilo realizovano u fazama. U prvoj fazi bilo bi potrebno utvrditi vlasničku strukturu. Već smo angažovali nadležna lica da utvrde koji su to lokaliteti u vlasništvu grada, pa bi tu mogli realizovati određene ideje, naveo je Talić.

Urbanista Goran Dimitrić rekao je da je u okviru zone Suturlija planiran razvoj dnevnog turizma, izgradnjom pešačko-biciklističkih staza, sportskih terena i ostalih sadržaja koji bi upotpunili prirodno okruženje ovog izletišta.

- Krajnji cilj je izrada zoning plana ovog područja koji bi obuhvatao kanjon Suturlije, izletište Šibovi i deo okolnih naselja, dodao je Dimitrić.