LIDERI SNSD, HDZ BiH i SDA načelno su se u sredu na sastanku u Sarajevu dogovorili o raspodeli resora u Savetu ministara, ali je dalji razgovor u kom je tema bila imenovanje predsedavajućeg postao problematičana, jer je predsednik SDA Bakir Izetbegović insistirao na pitanju aktivacije MAP, odnosno godišnjem nacionalnom planu za NATO. On nije odustao od uslovljavanja SNSD da prihvati MAP u sklopu dogovora oko Saveta ministara BiH, i tu su se razgovori završili, jer je SNSD taj uslov odbio.

Predsednik SNSD Milorad Dodik je rekao da su na sastanku sa HDZ i SDA pričali o resorima, kao i da ništa nije dogovoreno dok se o svemu ne dogovore.PORČITAJTE JOŠ - Incko: Velika je sramota što nije formiran Savet ministara BiH

- Mi nećemo podržati MAP. To je daleko iznad bilo kojeg pitanja u BiH. BiH rizikuje da neformiranjem Saveta ministara zaustavi svoj evropski put. Važniji je evropski put i kandidatski status nego MAP - kazao je Dodik.

On kaže da nema uslova, i da su spremni da razgovaraju.

- Dogovorili smo izjavu, Čović i ja smo je potpisali, a Izetbegović nije. Tražili su da se na sumnjiv način aktivira MAP. Izetbegović traži Ministarstvo odbrane da bi to progurao - smatra Dodik.

Pojasnio je na koji način je izvršena raspodela ministarstava u SM.

- SNSD je prihvatio tri ministarstva, i to ekonomskih odnosa, saobraćaja i ljudskih prava. Grupi oko SDA pripadaju četiri zamenika, a SNSD i HDZ po tri zamenika - rekao je Dodik.

Milorad Dodik Foto D. Pozderović

Kaže da u praksu treba uvesti da grupacija koja ima predsedavajućeg predlaže ministra iz reda ostalih.

- Zašto su SDA i Izetbegović pristali na uslovljavanja ne znam. Nisam ovde došao da rešavam Izetbegovićeve probleme - rekao je Dodik.

U raspodeli mandata, HDZ BiH pripadaju ministarstva pravde, finansija i civilnih poslova. S druge strane, SDA dobija ministra bezbednosti, spoljnih poslova i, verovatno, odbrane.

Bakir Izetbegović, lider SDA, izjavio je da je sastanak počeo u lošoj atmosferi zato što su predstavnici SDA insistirali na godišnjem nacionalnom planu za NATO.

Na pitanje novinara da li je moguće da se postigne konačan dogovor, kako je to najavio Dragan Čović, lider HDZ BiH, Izetbegović je odgovorio da sve zavisi od lidera SNSD Milorada Dodika.

- Ako Dodik pristane na aktiviranje nacionalnog plana za NATO, dogovor je postignut - rekao je Izetbegović.

Delegacije SNSD, HDZ i SDA u Sarajevu Foto Nezavisne

VELIKA SRAMOTA

VISOKI predstavnik Valentin Incko rekao je u sredu u Banjaluci da je velika sramota što još nije formiran novi saziv Saveta ministara.

- Posledice su vidljive već sada u Savetu Evrope, gde BiH više nije zastupljena - rekao je Incko, i dodao da neformiranje vlasti nije dobro, jer narod očekuje da izvršne vlasti rešavaju bitne probleme građana.