ZA rešavanje prioritetnih potreba izbeglica, raseljenih lica i povratnika, iz gradskog budžeta u ovoj godini planirano je izdvajanje ukupno 830.000 maraka. Od te sume više od polovine namenjeno je za povratak Hrvata na svoja nekadašnja ognjišta i stanove na ovom području, a dosad je taj odziv bio veoma mali.

Izdvajanjem tih sredstava ove godine biće ispoštovana preporuka republičkog Ministarstva za izbegla i raseljena lica RS da lokalna zajednica iz svog budžeta za ovu kategoriju stanovnika treba da izdvoji pet odsto sredstava.

- Za povratak hrvatske populacije od ukupnih sredstava planirano je pola miliona maraka, a 100.000 konvertibilnih maraka je namenjeno radu Regionalnog udruženja izbeglih i raseljenih lica - kažu u Opštini Doboj.

PROČITAJTE JOŠ - Doboj: Izbeglice izgubile povlastice

Po 50.000 maraka namenjeno je za sufinansiranje zajedničkih projekata sa međunarodnim organizacijama i drugim donatorima u oblasti socijalne problematike, izgradnji, održavanju i obnovi lokalnih puteva u izbegličkim i povratničkim naseljima i druge infrastrukture. Deo sredstava uložiće se u kapitalne projekte i doznake socijalne zaštite. Prema programu, ostala sredstva biće utrošena za plaćanje alternativnog smeštaja i socijalne pomoći.

Na području Doboja ukupno je 28 izbegličkih i raseljeničkih naselja, a desetak je većih povratničkih naselja.

Posle Brčkog i Prijedora, u ovu opštinu se vratio najveći broj predratnih stanovnika u BiH. Procenjuje se da se u grad i dobojska naselja vratilo 20.000 izbeglih, od kojih je najveći deo Bošnjaka.

Dom penzionera Doboj,foto Lj.Đ.

KOLEKTIVNI CENTAR

NEKADAŠNjI Dom penzionera, izgrađen sredstvima PIO ranije zajedničke države i otvoren pred početak rata u BiH, još uvek je najveći kolektivni centar u RS i u njemu je smešteno više od 130 izbeglih porodica.

Dve decenije traju priče o njegovom vraćanju pravoj nameni, odnosno smeštaju pripadnika najstarije populacije. On je pod ingerencijom Vlade Republike Srpske i finansira se iz republičkog budžeta.