MINISTARSTVO prosvete i kulture Republike Srpske pristupiće sveobuhatnoj reformi obrazovanja koja će doprineti da učenici kritički razmišljaju i budu bolje osposobljeni za potrebe tržišta rada, izjavila je danas resorni ministar Natalija Trivić.


Pročitajte još:
Potrebno više sporta u školama zbog pravilnog razvoja dece


- Ministarstvo će uključiti sve svoje kapacitete, da bi se usmerili na stvaranje obrazovnog sistema koji će biti na korist svršenih učenika i budućih radnika, rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Trivićeva je pre konferencije pod nazivom "Obrazovanje za 21. vek" istakla da je ovo jedan od nizu skupova kojim Ministarstvo želi da pomogne predstavnicima osnovnih i srednjih škola da steknu nova znanja i veštine, kojima će predškolce i đake naučiti kritičkom razmišljanju.

Stručnjak za razvoj inteligencije kod dece Ranko Rajović istakao je da funkcija obrazovnog sistem mora biti da nauči decu da misle, pri čemu vrtići moraju biti važne obrazovne institucije.


Pročitajte još: VLADA RS: 100 miliona maraka uloženo za bolji studentski standard


- Decu moramo ispitivati tako da kod njih pokrećemo misaone procese od malena, jer ih tako spremamo i za školu, koja mora menjati metode rada, kaže Rajović.

On je pojasnio da deca, uglavnom, uče napamet, ponavaljajući lekcije i po nekoliko puta, što za mozak skoro da i ne postoji.

- Učenje napamet je prevaziđeno, moramo decu učiti na drugi način, kroz igru, nakon čega ide povezivanje informacija, naglasio je Rajović.

Prema njegovim rečima, svaka upisana generacija učenika malo je slabija od prethodne dve, motorički, sa slabijom pažnjom, opštim znanjem i siromašnijim rečnikom.

- Moramo nešto promeniti, jer takva deca dolaze u školu i ne mogu da sede i pišu, pa će svaka reforma obrazovanja pasti u vodu, jer naša deca nemaju kognitivne sposobnosti kao mi, ne mogu da zadrže pažnju, navodi Rajović.

On je pojasnio da nisu za to krive samo nove tehnologije, već više faktora.

Konferenciju pod nazivom "Obrazovanje za 21. vek" organizovali su Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Omladinski komunikativni centar za predstavnike predškolskih ustanova i osnovnih škola u Republici Srpskoj.