Početak rasprave o dnevnom redu 4. redovne sednice Narodne skupštine RS, koja je počela u utorak, izazvao je raspravu između poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i ministra unutrašnjih psolova RS Dragana Lukača.

Stanivuković je na sednici skupštinskog kolegijuma podneo zahev za skidanje s dnevnog reda dve tačke - Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Kolegijum je ostavio mogućnost da poslanik Stanivuković svoj predlog za izmenu dnevnog reda obrazloži na samoj sjednici, ali na kraju, glasovima većine poslanika, njegovi predlozi nisu prihvaćeni, a nacrti dva sporna zakona su ostali na dnevnom redu.
Na početku rasprave Stanivuković je spomenute zakone nazvao „suludim“.

Ocenio je da se njima proširuju ovlaštenja policije koja nisu u skladu sa pravima i slobodama građana, te istakao da se neki članovi već regulisani u Krivičnom zakonu i Zakonu o prekršajima.

PROČITAJTE JOŠ - Bosni preti opšti kolaps

Posebno je kritikovao zabranu fotografisanja policajaca, što je definisano u novom Nacrtu zakona o javnom redu i miru.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je odgovarajući Stanivukoviću, kazao da treba da „bira reči“.

- Ne treba da zakone proglašava suludim. Neka prvo završi Pravni fakultet. Zato i iznosi paušalne ocene – rekao je Lukač.

Precizirao je da su zakoni u formi nacrta ušli u skupštinsku proceduru, te da će predlagač prihvatiti sva rješenja koja su dobra i koja idu u cilju poboljšanja zakona.

Podvuka je i da neće povući nacrte Zakona o policijskim službenicima ni Zakon o javnom redu i miru sa dnevnog reda.

S obzirom na to da se Stanivuković ministru Lukaču u više navrata obratio sa „dragi ministre“, predsednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović mu je to zabranio.

- Nema „dragi“, gde će ministar policije biti „dragi“ – podvukao je Čubrilović.