ZAMENIK direktora i članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz srpskog naroda do daljeg su zamrznuli svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te agencije, rekla je Srni direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić.

Pročitajte još:
Milorad Dodik: Ako se nastave opstrukcije pri formiranju Saveta ministara neće raditi ni drugi organi

Vojvodićeva je navela da je to urađeno nakon što je Vlada ranije usvojila niz zaključaka i dala rok od sedam dana Agenciji na nivou BiH da javne univerzitete iz Srpske upiše u registar u BiH u skladu sa uspešno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj, te utvrdila niz koraka koje će preduzeti ukoliko se to ne dogodi.

- Status naših predstavnika u Agenciji na nivou BiH je takav da zamrzavaju svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te institucije. Oni nisu podneli ostavke, već ne particiraju u njenom radu, rekla je Vojvodićeva.


Pročitajte još: Dodik: SDA blokira proces formiranja vlasti


Kada je reč o podnesenoj krivičnoj prijavi protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja, Vojvodićeva je navela da se čeka potez Tužilaštva BiH.

- Čekamo da prime prijavu i da se preduzmu određene radnje, odnosno pokrene postupak. Ne očekujemo da može doći do odbacivanja te prijave i nadamo se da će institucije raditi svoj posao, rekla je Vojvodićeva.

Ona je dodala da se čekaju informacije i o inicijativi za utvrđivanje odgovornosti i o razrešenju Envera Halilovića, koja je upućena Savjetu ministara.

Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je ranije da će Srpska, ukoliko ne prestanu blokade u vezi sa upisom javnih univerziteta u registar BiH, u okviru novog zakona o visokom obrazovanju definisati rešenja u pravcu nepriznavanja nadležnosti agencije na nivou BiH, što će u praksi podrazumevati autonomni sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta.

Vlada je ranije ocenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, zaključivši da će tražiti i povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavestila Savet ministara u tehničkom mandatu, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.