Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi, ukoliko ne budu akreditovani univerziteti u Srpskoj, studenti trebalo da organizuju proteste kako bi ovo pitanje što pre bilo rešeno.

- Vlada Srpske dala je određene rokove koji ističu ovih dana, podnijela tužbu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića jer nije akreditovao naše univerzitete, a obratili smo se i Evropskoj komisiji i Savetu ministara", rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je ovo pitanje izuzetno značajno za Vladu Srpske i oba javna univerziteta - u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu.

PROČITAJTE JOŠ - Višković: Privrednike vidim kao partnere u razvoju Srpske

- Ovo je, nažalost, sve dirigovano i nije se slučajno desilo, dodao je Višković.
Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić naglasio je da će studenti organizovati proteste ukoliko univerziteti ne budu akreditovani.
- Razgovaraćemo sa liderima studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu o narednim koracima. Nažalost, svi projekti su nam zaustavljeni, ali verujemo da će ovaj problem veoma brzo biti rešen, rekao je Babić.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su u petak, 12. aprila, Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavestan rad u službi, za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje isprave.

U krivičnoj prijavi, koja je u posedu Srne, navedeno je da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rešenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila koja je tada ocenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije.