Odsek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka u maju će pokrenuti proceduru nabavke četiri nova vozila za banjalučke vatrogasce, čija se ukupna vrednost procenjuje na 722.000 konvertibilnih maraka.

Šef ovog odseka Mladen Ćućun izjavio je da vatrogasna brigada trenutno na raspolaganju ima 28 vozila.

On je istakao značaj opreme i sredstava koji će biti nabavljeni za banjalučku vatrogasnu jedinicu, među kojima je specijalno vatrogasno vozilo platforme 22 metra koje bi služilo za gašenje požara na visini, a koristilo bi i za druge tehničke intervencije za potrebe grada.

Ćućun je dodao da vatrogasna jedinica ima dva vozila istih karakteristika, ali platformi 32 i 39 metara, te da su im neophodna i manja da ne bi koristili skupa velika vozila za manje intervencije.

Pročitajte još - RS: Oprema vatrogascima

Ćućun kaže da je u planu i nabavka terenskog operativno-komunikacionog vozila opremljenog najmodernijom satelitskom opremom.

- Poučeni iskustvom iz 2014. godine kada nam je pao kompletan sistem veze, ovo vozilo će omogućiti da nema više mogućnosti da jedinice zaštite i spašavanja, vatrogasne brigade i štab za vanredne situacije ostanu bez radio-komunikacije, jer ćemo imati zakupljen satelit i konekciju tokom cele godine, pojasnio je Ćućun.

On je rekao da je, osim ove opreme, prioritet završetak centralnog magacina na Rakovačkim barama čija je izgradnja počela pre sedam dana, gde će na jednom mestu biti sva materijalno-tehnička sredstva za jedinice za sapašavanje i za potrebe građana u slučaju vanredne situacije.

Prema rečima Ćućuna, kompletan završetak tog objekta i skladištenje opreme očekuje se u septembru ili oktobru.