PROCES formiranja vlasti na nivou BiH je u ćorsokaku i ne vidi se izlaz. Glavni krivci su SDA i bošnjačka politička strana. U narednim danima sledi još, po ko zna koji put, krug razgovara na nivou delegecija SNSD, HDZ BiH i SDA, kako bi pokušali da približe stavove.

Pročitajte još: Dodik najavio susret sa Komšićem i Izetbegovićem u Mostaru

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD U PD Parlamenta BiH, kaže za "Novosti" da se očekuje krug razgovora na nivou delegacija, pa zatim i lidera pomenute tri stranke.

- Problematično je kod procesa formiranja institucija na nivou BiH, što SDA konstantno uslovljava u pregovorima, a dodatni problem na sve to su i nesređeni odnosi unutar bošnjačke političke strane - ističe Košarac.

On dalje kaže da se do sada moglo jasno videti da SDA želi da bira "podobne" Srbe u Sarajevu, kao što je aktuelna garnitura u Savetu ministara.

Pročitajte još: Bjelica: Mektić zalutao u SDS, Govedarica ćuti

- Ipak, iako je proces u zastoju, važno je da se nastavi dijalog o formiranju vlasti. Svi zakonski rokovi su davno prošli. Evropske institucije upozaravaju na neformiranje zajedničkih organa, ali i dalje SDA drži proces u blokadi - ističe Košarac.

Košarac dodaje da je svima jasno da je u Sarajevu sve moguće, pa i da ove godine ne bude formirana vlast na nivou BiH, a pogotovo jer deo međunarodne zajednice podržava takvu priču.

- Mislim da je važno da organi vlasti budu na osnovu volje birača i da na temelju vidljivih nacionalnih političkih stavova i koalicija budu formirane zajedničke institucije - ističe Košarac. On smatra da najviše gube građani u BiH i to zbog bošnjačke politike.

- Očigledno da Bošnjacima odgovara sadašnja garnitura Srba u Sarajevu, gde mogu da rade šta hoće, a verujem da će i dalje ići i sa drugim uslovljavanjima - poručuje Košarac.

Predsedavajući PBiH i predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je nedavno da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, i da je ta stranka uvek nešto kalkulisala.

- Nakon silnih pokušaja, već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem - rekao je Dodik.

KANDIDATSKI STATUS

MILORAD Dodik je ocenio da je konačno vreme da bude formirana vlast i završena cela ta "trakavica" zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopšte hoće.

- EU je rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog meseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati, jer slede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu - kazao je predsedavajući PbiH.