U Banjaluci će u sredu, 10. aprila, biti otvorena manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" koja će okupiti više od 100 umetnika iz regiona i cele Evrope.


Manifestacija, koju organizuje Akademija umetnosti Univerziteta u Banjaluci, biće svečano otvorena u 20.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor i trajaće do 18. aprila. Osim u Banskom dvoru, događaji će biti održavani i u prostoru Akademije, Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske i na Tvrđavi Kastel.

Dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je fokus ovogodišnje manifestacije na promociji potencijala studenata Akademije.

- Planirali smo da manifestaciju otvorimo i zatvorimo koncertom najboljih studenata instrumentalnih smerova, a dva najbolja studenta će na otvaranju dobiti nagrade, rekla je Dodikova novinarima.

Ona je napomenula da će, osim koncerata, u okviru manifestacije biti otvorena i izložba "Osmo svetsko bijenale studentskog plakata", te održana projekcija studentskih filmova.

PROČITAJTE JOŠ: Umetnici svirali u čast novog doba

- Veoma značajan segment predstavlja i naučni skup na kojem će biti predstavljeno oko 80 radova stručnjaka iz cele Evrope, a koji će doprineti da se muzikologija sagleda i sa naučne strane, rekla je Dodikova.

Profesor na banjalučkoj Akademiji umetnosti Saša Pavlović istakao je značaj ove manifestacije koja doprinosi rasvetljavanju života i rada akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića.

- U okviru naših mogućnosti radimo na prekucavanju njegovih nota i stavljanju njegovih partitura u funkciju, te će ove godine na manifestaciji biti prikazan i njegov rad o kojem javnost malo zna, a to je opus od 10 kompozicija duhovne muzike, rekao je Pavlović.

Profesor na banjalučkoj Akadimiji umetnosti David Mastikosa kaže da je ova manifestacija prilika da neki studenti prvi put čuju svoje kompozicije na koncertima posvećenim njihovom radu.

- Ostvarili smo saradnju i sa Dramskim odsekom na našoj akademiji, te će nam na gosti na koncertima biti glumci, ali i književnici Udruženja književnika Republike Srpske, rekao je Mastikosa.