Povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) koju je 1219. izdejstvovao Sveti Sava, u Muzeju Hercegovine u Trebinju 6. aprila biće otvorena izložba Muzeja istorije Srbije posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.


Autor multimedijalne izložbe "Sveti Sava Srpski" je muzejski savetnik Andrej Vujnović.

Kako je saopštio organizator, Vujnović se potrudio da kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona, fotografije zadužbina i interaktivne mape Savinih putovanja i dokumentarne emisije o srednjovijekovnim spomenicima čiji je Sveti Sava ktitor, predstavi najznačajniju ličnost srpske istorije i kulture, približi njegov svetovni i duhovni put, osvetli značaj koji je imao i koji ima i danas.

Republički sekretarijat za vere Republike Srpske organizovao je da ova multimedijalna izložba dođe u Republiku Srpske, a poslije Trebinja biće postavljena u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Povodom obeležavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, na Blagovesti, u nedelju, 7. aprila, u manastiru Žitomislić kod Mostara, biće otvoren muzej u kojem će biti izložena vredna manastirska riznica.


Pročitajte još: Trebinje: Amateri igraju kao bardovi


U muzejskoj postavci nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka - dela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora. Reč je o zbirci umetnina i ikona među tri najveće u BiH.


Izložba o Svetom Savi , foto M.Anđela


Osim ikona, manastir poseduje i šest veoma vrednih knjiga, od kojih su pet rukopisne, a najstarija datira iz 14. vijeka.

U muzeju će biti postavljena i zbirka srebrnih predmeta za crkvenu upotrebu iz 17. vijeka.

Autori postavke Muzeja Žitomislić su istoričarka umetnosti Ljilja Ševo i muzejska savetnica Dijana Egić.

Svečanost u Žitomisliću počinje svetom liturgijom koju će u 9.00 episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Muzej će u 12 časova otvoriti direktor Republičkog sekretarijata za vere Republike Srpske Dragan Davidović.Izložba o Svetom Savi , foto M.Anđela


Sekretarijat je finansirao izgradnju Muzeja u Žitomisliću, a u toku godine, po Programu obeležavanja 800 godina autokefalnosti koji je usvojila Vlada RS, planirano je otvaranje ukupno pet muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine i zadužbina je porodice Miloradović.

U poslednjem ratu je do temelja porušen i miniran, a obnovljen je 2005. godine, kada ga je osveštao srpski patrijarh Pavle.