AMBASADOR SAD u BiH Erik Nelson kazao je u Banjaluci da se raduje razgovorima koji će uslediti sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, te dodao da SAD uvažavaju Dodikovu ulogu u Predsedništvu BiH.

Govoreći o sankcijama koje su SAD početkom 2017. godine uvele tadašnjem predsedniku RS, Nelson je kazao da je ta odluka donesena u Vašingtonu i to „na osnovu specifičnih delovanja i pretnji koje su dolazile od Dodika“.

- O tome odlučuje Vašington. Mi se radujemo narednim susretima i razgovorima. Nadamo se da će sve aktivnosti i delovanja predsedavajućeg Predsedništva BiH promovisati bezbednost i stabilnost BiH - objasnio je Nelson.

On je naglasio da je za BiH bitan ekonomski prosperitet, stabilnost i sigurnost za sve građane.

Govoreći o sastancima koje je imao u Banjaluci, Nelson je istakao da je imao priliku da čuje i mišljenja onih koji se ne slažu sa članstvom BiH u NATO savezu.

PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI AMBASADOR PORUČIO: SAD ostaju garant suvereniteta BiH

- Saslušao sam ih, ali i ponudio svoje objašnjenje. Rekao sam da sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO savezom, a što se tiče članstva, to je nešto o čemu će se razgovarati narednih godina i još je daleko. Naglasio sam da ne treba dozvoliti da razgovori i neslaganja o članstvu u NATO savezu, stanu na put uspešnom partnerstvu sa NATO savezom – naglasio je ambasador SAD.

Nelson je istakao da je godišnji nacionalni program tehnički korak koji ne treba politizovati. Komentarišući program MAP, koji je sporan za vlasti u RS, kao i neformiranje Saveta ministara BiH, on je naveo da poštuje sve o čemu razgovaraju političke partije u BiH, o načinima kako formirati koalicije i drugom.

- Stranke imaju različite prioritete, a kako će to izbalansirati i postići ravnotežu, to je na njima. Mi to uvažavamo – kazao je Nelson.