Nezavisna međunarodna Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine održala je u ponedeljak u Banjoj Luci konstitutivnu sednicu. Po završetku zasedanja nisu iznosili informacije u javnost, a istaknuto je da će tako ostati sve do okončanja njihovog rada.

- Na sednici je odlučeno da se komisija neće oglašavati u javnost do okončanja rada. Članovi komisije smatraju da bi istupi, pre nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao, bili preuranjeni i kontraproduktivni – saopšteno je danas iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a koje je Vlada RS zadužila da komisiji pruže administrativno-tehničku podršku.

Pročitajte još - Dokumentovati istinu o stradanju svih Srba

Kao što smo ranije objavili, Vlada RS je 7. februara ove godine imenovala članove, a na čelu komisije je Raphael Israeli iz Izraela. Pored Israelia, tu su i Walter Manoshek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaaccharia, Viktor Bezručenko i Patrick Barrio..

Ministar pravde RS Anton Kasipović je kazao ranije prilikom imenovanja članova, da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj imaju pijetet prema svim žrtvama ali i želju da se ekspertskim radom dođe do svih relevantnih podataka i činjenica, a u vezi sa stravičnim dešavanjima svih u proteklom ratu.