Mališani u Srpskoj do polaska u školu veoma retko ili nikako ne posećuju zubara, a to za posledicu ima veliki broj pokvarenih zubića. Statistika pokazuje zabrinjavajuće podatke. - U Republici Srpskoj 90 odsto šestogodišnjaka boluje od karijesa mlečnih zuba, što ukazuje da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji i podizati svest o značaju higijene zuba i usta, poručeno je danas u Banjaluci na radionici o oralnom zdravlju.


Pročitajte još: Banjaluka će omogućiti da sport bude dostupan deci


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je ovoj radionici u područnom odelenju Osnovne škole "Jovan Dučić" u banjalučkom naselju Kuljani i istakao značaj ovih aktivnosti da bi deci bio dat primer ponašanja i zdravih navika.

- Veoma je važno da imamo kontakt sa Decom i mimo njihovog odlaska u zdravstvene ustanove, jer se zubi peru kući, a ne u ustanovama, rekao je Šeranić Srni.

On je istakao da se ne sme zanemariti karijes mlečnih zuba koji čuvaju mesto stalnim zubima, te da je neophodno voditi računa da Deca od malih nogu imaju zdrav život i da stiču zdrave navike u održavanju higijene usne duplje.


Pročitajte još: Kineski jezik hit u dobojskim osnovnim školama


Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Ranka Knežević rekla je da se obELežavanjem Svetskog dana oralnog zdravlja želi ukazati na značaj zdravlja zuba koji imaju veliki uticaj na zdravlje celokupnog organizma.

- Situacija je veoma loša. Kod Dece uzrasta od 13 do 14 godina po Detetu u proseku imamo šest ili sedam obolelih stalnih zuba, rekla je Kneževićeva.

Ona je dodala da podaci naučnih istraživanja govore da su obolenja usta i zuba povezana i sa određenim kardio-vaskularnim, reumatološkim obolenjima i dijabetesom, te je veoma bitna edukacija stanovništva u prevenciji ovih oboljenja.

Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima Rankica Pušić izrazila je zadovoljstvo što su prvačići ove škole imali priliku da učestvuju u radionici.

- Veoma je važno da se deca od malih nogu upoznaju sa ovom temom, te steknu svakodnevne navike da očuvaju svoje zube zdravima, rekla je Pušićeva.