OD posledica ranjavanja od granate muslimanske vojske na srpskim položajima između Doboja i Maglaja na Ozrenu, na današnji dan, 20. mart, pre 26 godina preminuo je najmlađi borac VRS Spomenko Gostić.

U Banskom dvoru u Banjaluci će u sredu tim povodom biti organizovana promocija knjige "Spomenko i Ozren", autora dokumentarnog filma "Spomenko na večnoj straži" Mila Savića.

Njegova je namera, kako je istakao, da predstavljajući ljude sa prostora Ozrena iz predratnog vremena i Spomenkovu ljubav prema svom zavičaju podstakne i sadašnje i naraštaje koji dolaze da budu dobri i pošteni ljudi kakav je bio najmlađi borac VRS.

Proteklog vikenda su se u Gonjem Ulišnjaku kod Maglaja, u zaseoku Jovići u opštini Maglaj (FBiH), okupili poštovaoci Spomenkovog lika i dela. Povod je bilo postavljanje obnovljenog spomenika za Spomenka, koje su finansirali članovi Udruženja dece poginulih boraca "Nasleđe" iz Bijeljine.

Pročitajte još - U sredu promocija knjige o najmlađem stradalom srpskom borcu

Maglajski sveštenih Velimir Kukić služio je liturgiju, a članovi njegove porodice, bivši saborci i prijatelji odali su mu počast i zapalili sveće.

Spomenko Gostić Foto Dobojski info


SUDBINA SPOMENKO se kao siroče privio uz vojsku, nakon što je početkom rata ostao bez majke i što mu je te iste godine granata ubila baku. Dečak je maštao da po završetku rata završi školu, ali je sudbina htela da sa nepunih 15 godina ostane na večnoj straži, a sa njim je ostalo sve njegovo, majka, baka i srušena kuća u kojoj je do pogibije živeo.

Tako je prošla još jedna godina, a njegov grob, uprkos obećanjima Boračke organizacije RS, nije izmešten na teritoriju RS. U decembru 2001. su to čvrsto obećali pokretanjem inicijative da se posmrtni ostaci mladog heroja Otadžbinskog rata sa planine Ozren, izmeste na teritoriju Srpske. To je, zapravo bilo reagovanje posle prve priče "Novosti" o 15-godišnjaku koji je poginuo 20. marta 1993. kao pripadnik VRS.


OTAC I ODLIKOVANjE

OTAC namlađeg borca VRS Stojan je napustio porodicu pre njegove pogibije, a nakon rata je čak odbio da primi posmrtno odlikovanje.

- Lično sam Stojanu 1997. ponudio odlikovanje za Spomenka, ali je on odbio da ga prihvati, već je rekao da ga dam Spomenkovom rođenom bratu po majci Draganu Tripiću - kaže rođak dečaka Saša Malešić.