U Banjaluci će u sredu biti promovisana knjiga "Spomenko i Ozren", koja govori o životu i smrti Spomenka Gostića(14), najmlađeg poginulog srpskog borca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i o ljubavi tog dečaka prema planini Ozren i rodnom selu.

Pročitajte još: RS: Spomenka Gostića svi zaboravili

Autor ove knjige Mile Savić rekao je da je ovo delo objavljeno povodom 26. godina od pogibije Gostića - 20. marta 1993, u njegovom selu na Ozrenu.

- Knjiga govori o životu i smrti Spomenka Gostića, ljubavi jednog dečaka prema planini i selu, ali i tradiciji i običajima stanovnika Ozrena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Rukopis se bavi i ratom na tom prostoru i stradanjem naroda tog kraja u borbi za svoje domove, porodice i slobodu, objasnio je Savić.


Pročitajte još: OBELEŽEN PRVI DAN RATA 1991. GODINE: Sećanje na teške dane Trebinja

Savić je o Gostiću, njegovom životu i pogibiji već snimio zapaženi dokumentarni film "Spomenko na večnoj straži", čiji će delovi biti prikazani na sutrašnjoj promociji.

Na promociji će, osim autora, govoriti književnici Milan Rakulj i Boro Kapetanović, koji je u recenziji naveo da je reč o dragocenom rukopisu koji opisuje život i smrt plemenitog i premladog ozrenskog junaka Spomenka Gostića.

- Ovakve knjige nas nikada ne ostavljaju ravnodušnim i bude u nama potrebu za suzama, za istinskim plačom nad samim sobom kada je u pitanju narod kojem pripadamo. Taj isti srpski narod imao je i tih mladih junaka u svojoj istoriji i kroz vekove. U ratu poslednjem, o da li poslednjem, ali najnovijem, najsvežijem - imao je Gostića, napomenuo je Kapetanović.


Kapetanović je ocenio da narod koji nema ovakve knjige i decu poput čestitog Gostića, nema razloga da postoji.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. Bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

On je 1992. godine živio sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ubrzo se našlo na prvoj liniji fronta. Majka mu je umrla na početku rata, nakon čega je živeo sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju takozvane Armije BiH.

Gostić se nakon toga prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gde je u početku bio kurir, a potom je razvozio hranu borcima na prvoj liniji fronta. Obavljajući poverene zadatke, jednom prilikom je upao u minsko polje, gde je lakše povređen, a jednom je bio i ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika branio selo. U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen.

Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Promocija će biti održana sutra u Većnici Banskog dvora, sa početkom u 18.00 časova.