Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Sonja Davidović, izjavila je u Banjaluci da bi do kraja godine trebalo da bude privedena kraju izrada novog zakona o sportu, te da će poseban akcenat biti stavljen na razvoj školskog sporta.


Davidovićeva je pre početka prvog sastanka radne grupe za izradu zakona o sportu Srpske istakla značaj razvoja školskog sporta, kako bi se stvorili uslovi da se što veći broj dece uključi u sport i da bi se u budućnosti razvijala zdrava nacija.

- Pitanje zdravstvene zaštite posebno je osetljivo, jer sadašnjim zakonom nije predviđena adekvatna zaštita, te je prisutan problem u ovoj oblasti, naročito kada je riječ o deci, rekla je Davidovićeva novinarima.

PROČITAJTE JOŠ: Otvoren konkurs za subvencije na stambene kredite za mlade

Ona je dodala da će se posebna pažnja obratiti na finansiranje sportskih saveza i klubova da bi bili utvrđeni adekvatni kriterijumi u ovoj oblasti.

- Stručne rasprave sa kojima ćemo početi kada bude gotova radna verzija nacrta zakona sprovodićemo u svih šest regija u Republici Srpskoj kako bismo svima koje zanima ova oblast dali priliku da daju svoje mišljenje i cilj nam je da bude što transparentnije, rekla je Davidovićeva.

Ministar omladine i sporta Srbije, Vanja Udovičić, rekao je da resorno ministarstvo može znatno da pomogne Vladi Srpske u izradi ovog veoma važnog strateškog dokumenta.

- Čestitam na hrabrosti i odlučnosti za ulazak u ovaj značajan proces, jer se sistem sporta razvija i usavršava i neophodno je pratiti međunarodne trendove, rekao je Udovičić.

On je istakao da je ovaj sastanak potvrda da Srpska i Srbija rade kao tim, te da je saradnja na visokom nivou.