Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je da će "Forum o ćirilici" biti održan u sredu, 20. marta, u Banjaluci, s ciljem promocije i afirmacije ovog pisma prvenstveno kroz podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane na ćirilici, ijekavicom.


- Drugi aspekt ovog foruma je pitanje koliko je ćirilica prisutna u javnoj upotrebi u informatičkom društvu, jer je danas vid komuniciranja prevazišao klasične, tradicionalne metode komunikacije i prerastao u šire informatičko društvo, odnosno internet, gde građani sve informacije dobijaju sa portala, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci najavljujući održavanje ovog foruma.

Ona je dodala da je jedno od pitanja i na koji način ćirilicu primeniti u informatičkom društvu.

Trivićeva je naglasila da je "Forum o ćirilici" ujedno i prvi korak realizacije Povelje o srpskom kulturnom prostoru koju je nedavno ovo ministarstvo potpisalo sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije radi zaštite i promocije nacionalnog identiteta.

PROČITAJTE JOŠ: ZAKON O GLAVNOM PISMU U RS: Ćirilica čuva naš identitet

- Važno je naglasiti da je Strategijom razvoja kulture Srpske 2017-2022. godine potencirana zaštita ćirilice kao pisma, što je odgovornost različitih ustanova i institucija, dodala je Trivićeva.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj Drago Branković naveo je da nedavno potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru predstavlja sastavni dio Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, ocenjujući da je opšta konstatacija da su srpski jezik i ćirilica ozbiljno ugroženi.

Foto P.Milošević

- U svetu postoji oko pet do šest hiljada jezika, a samo ih oko stotinu ima svoje vlastito pismo. Srpski jezik ga ima, a nova informatička tehnologija, posebno globalizacijski tokovi, ozbiljno ugrožavaju jezike malobrojnih naroda, među kojima je i srpski jezik, rekao je Branković.

"Forum o ćirilici" okupiće ugledne lingviste, stručnjake, predstavnike medija, izdavača i drugih kulturnih i javnih ustanova, te otvoriti pitanje statusa ćirilice u aktuelnim kulturološkim, sociološkim i političkim okolnostima.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske organizuje ovaj forum u saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj s ciljem da dodatno osnaži i afirmiše ćirilicu.

"Forum o ćirilici" biće održan u Administrativnom centru Vlade Srpske, a početak je zakazan za 10.00 časova.