Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u četvrtak da je novi Zakon o fiskalnim kasama, koji je u formi nacrta upućen u Narodnu skupštinu RS, mnogo "jeftiniji" za privredne subjekte nego što je bio prethodni.

- Mali privrednik ako ne izdaje fiskalni račun, trebalo bi da plati 2.500 KM kazne. U prethodnom zakonu, morao je da bude zatvoren 15 dana. Njegov dnevni promet je 166 KM, jer u protivnom ne bi mogao opstati. To znači da mu je mnogo jeftinije platiti 2.500 KM, nego zatvoriti na 15 dana – rekla je Vidović.

Ministarka je ocenila da ovaj zakon nije rigorozniji, nego naprotiv, da je povoljniji.

Pročitajte još - Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Nacrt izmena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama naišao je prethodnih dana na protivljenje određenog broja privatnika, s obzirom na to da su za prekršioce ovog zakona za pravna lica propisane kazne od 10.000 do 20.000 KM.

Ministar Vidović je međutim kazala da će ovim nacrtom zakona biti obuhvaćeni samo oni subjekti koji ne izdaju fiskalne račune jer to znači neprijavljivanje prihoda i utaju poreza.

Ona je ocenila da će usvajanje zakonskih izmena, doći do suzbijanja sive ekonomije i rasta prihoda od poreza na dohodak.