NAKON što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio pismo članovima Predsedništva BiH, u kojem, između ostalog, apeluje na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i Islamsku zajednicu u Republici Srpskoj i da zabrane postrojavanje paravojnih formacija, stigao je i odgovor od srpskog člana Predsedništva BiH i predsedavajućeg Milorada Dodika.

Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću navodi da institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima Srpske, omoguće sigurnost i da bi želeo da je tako i u drugom delu BiH.

- Izuzetno cenim što kao verski poglavar izražavate zabrinutost za bezbednost svojih vernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu sigurnost ili sigurnost njihove imovine. Na to Vas između ostalog poziva i funkcija koju obavljate. Informacije kojima trenutno raspolažem govore da instutucije Republike Srpske, na koju posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima Republike Srpske omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine - istakao je Dodik u pismu.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik imenovao Kusturicu za savetnika u Predsedništvu BiH


On je naglasio da u Republici Srpskoj nije i neće biti tolerisano bilo kakvo nasilje, bez obzira na to da li je motivisano nacionalnim, verskim ili nekim drugim motivima.

- Institucije treba da rade svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti - naglasio je Dodik.

Foto AVAZ

On je rekao da želi da veruje da je Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u RS.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Potpisaćemo principe za formiranje vlasti


- Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologiju koristimo, jer i ova prepiska bi trebalo da bude u funkciji pozivanja na mir i bezbednost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir, istakao je Dodik u pismu upućenom Kavazoviću.


OBRATITE PAŽNjU

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako Kavazović sa istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i bezbednosti nemuslimana u Federaciji BiH, koji su neretko bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.