U RUKOMETNOM klubu Borac ne skrivaju razočaranje zbog odluke Ministarstva civilnih poslova BiH da finansijski ne podrže evropski pohod tog RK, koji je izborio plasman među osam najboljih u Čelendž kupu, i kojem predstoji dvomeč sa rumunskim Bukureštom. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH svoj potez su pravdali kašnjenjem i probijanjem roka za predavanje dokumentacije.

Pročitajte još: TUŽNA SUDBINA RK BORAC BANjALUKA: Nekadašnji šampion Evrope prestao sa radom

Saša Kondić, predsednik RK Borac, kaže za "Novosti" da su zahtev predali pre 40 dana, a odbijenica je stigla u utorak.

- Ovde je u pitanju problem što se radi o klubu RK Borac iz Banjaluke, odnosno iz Republike Srpske. Ministarstvo civilnih poslova BiH je rukometnom klubu Zrinjski, na osnovu plasmana u prvo kolo EHF Čelendž kupa prošle godine uplatilo 30.000 KM, a mi smo za plasman u četvrtfinale istog takmičenja sada dobili odbijenicu - pojašnjava Kondić.

On dalje ističe da je ovo očigledno jasna poruka iz Sarajeva i Ministarstva civilnih poslova da klubove iz Republike Srpske oni ne smatraju predstavnicima BiH u evropskim takmičenjima.

Takođe, dodaje da sve ovo nema nikakve veze sa sportom i smatra da je to politička igra, jer je nemoguće predvideti sportske rezultate i na vreme aplicirati za pomoć ministarstva.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH, ali i Bošnjaci i Hrvati koji rade u tom resoru, očigledno smatraju da Republika Srpska, Banjaluka i RK Borac nisu predstavnici BiH u nekom evropskom takmičenju. Ovo je poražavajuća činjenica i za RK Borac i za sve klubove iz Republike Srpske - ističe Kondić.

On dodaje da pomenuto ministarstvo, koje bi trebalo podjednako da posmatra i Republiku Srpsku i Federaciju BiH, očigledno ima dvostruke aršine, a pogotovo kad je o sportu reč.

BEZ KONKURSA

U MINISTARSTVU civilnih poslova BiH su u odgovoru naveli da nisu raspisivali za 2019. godinu konkurs za grant, ali u pitanju je sport i veliki uspeh. Da su imali dobre volje oni bi našli rešenje. Mi smo jedini klub, koji predstavlja BiH u zvaničnim evropskim takmičenjima i tu smo još u četvrtfinalu - poručio je Saša Kondić.