Naše ćiriličko pismo sve više gubi bitku sa zapadnim pomodarstvom i latinicom - ocenjuje Gligor Muminović. Bitku za očuvanje ćirilice Muminović vodi već 40 godina svog rada sa učenicima kao nastavnik srpskog jezika. Kako kaže održao je 30.000 časova srpskog jezika i ćirilici je naučio oko 2.000 učenika.

Pročitajte još: OČUVANjE JEZIKA I PISMA: Pokrenuta akcija "Sačuvajmo ćirilicu" (FOTO)

- To je jedno od najsavršenijih pisama u svetu i kako ga onda ne voleti i ne poštovati. Irski oskarovac i nobelovac Bernard Šo je testamentom ostavio 360.000 funti onom Englezu koji uspe da transformiše njihovu abecedu kao što je Vuk transformisao ćirilicu da je jedan znak jedan glas - priča Muminović i dodaje: Ne mogu da shvatim da Srbi kao narod beže od toga pisma. Čini mi se da je bežanje od ćirilice podaničko ulagivanje Zapadu. Prošao sam kroz Modriču i samo na nekoliko mesta našao table radnji ili preduzeća ispisane ćirilcom, neverovatno.

Izazvan bošnjačkim svojatanjem Povelje Kulina bana, kao temeljnog dokumenta svoje državanosti, Muminović je u poslednjem modričkom listu za kulturu "Savovanje" izneo dokaze da se radi o čistom srpskom aktu napisanom na ćirilici i to na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja 1189. godine.

Pročitajte još: Ćirilica- jedino srpsko pismo

- Što se Kulin ban kune na Jevanđelje, a ne na Kuran ili što ga ne piše na Bajram nego na Usekovanje. Ako je bošnjačka što nije pisana arabicom ili latinicom ako je hrvatska. Na kraju krajeva, naš svaki čoban razume šta piše u ovoj povelji - zaključuje Gligor Muminović.

OBJAVIO 18 KNjIGA

LjUBAV prema književnosti i srpskom jeziku Gligor Muminović, rodom iz Vučeva, kod Plužina, u Crnoj Gori, preneo je u 18 do sada objavljenih knjiga. Pisao je romane, pesme, pripovetke, drame, pravopis.