ŽELjKO Stevanović (54) iz Banjaluke, koji je 12. marta 2014. godine bombom ubio vozača gradskog autobusa Boru Topića (55), ostaće još godinu dana na lečenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju u Sokocu.

Tako je u petak odlučio Osnovni sud u Banjaluci, nakon što je detaljno analizirao nalaze, koje su im dostavila čak tri tima veštaka psihijatrijske struke. Prema odluci suda, lečenje je produženo do 12. decembra 2019, kada će vršiti nova procena psihičkog stanja.

Stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu u svom mišljenju je naveo da bi u narednom periodu trebalo da se radi na Stevanovićevoj resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu. U nalazu se navodilo da je kod Stevanovića postignuta stabilna medicinska remisija, što je kod tog pacijenta maksimum.

Potpuno suprotno mišljenje dostavio je tim veštaka iz Banjaluke, koji su smatrali da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije, i da i dalje poseduje manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja. Zbog različitih mišljenja sud je tražio i treće veštačenje. Nalaz je u petak prezentovan u sudu, ali njegov sadržaj nije poznat budući da je javnost isključena iz predmeta.

Pročitajte još - Uhapšen bombaš Željko Stevanović!

Stevanović je u junu 2014. proglašen krivim da je u neuračunljivom stanju 13. marta 2014. godine u autobus banjalučkog "Autoprevoza" ubacio ručnu bombu. U eksploziji je poginuo vozač Boro Topić, kome je bomba pala u krilo, a lakše su povređeni putnici Goran Pećanac i Ivan Ivanović. U presudi je navedeno da Stevanović boluje od paranoidne šizofrenije i budući da nije mogao da shvati posledice svog dela, nije mu se mogla izreći zatvorska kazna. Umesto u zatvor, upućen je na obavezno lečenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi i ta mera mu je svake godine produžavana.

Nakon zločina Stevanović je pobegao i skrivao se 36 časova, a za njim je organizovana jedna od najvećih policijskih potraga u BiH. U pretresu njegove kuće policija je čak pronašla spisak sa imenima nekolicine osoba koje su mu se zamerile pa su, iz bezbednosnih razloga, ti ljudi bili pod policijskom prismotrom. Među njima je bila i porodica jednog sudskog izvršitelja iz okoline Prnjavora. Osim toga, na ormaru u Stevanovićevoj sobi pronađene su razne uznemirujuće poruke, a među njima je čak bilo ispisano: "Uništiću Boru Topića".


UBIO IZ OSVETE

TOKOM istrage je utvrđeno da je Željko Stevanović iz osvete ubio Boru Topića, jer ga je 6. marta 2010. godine izbacio iz autobusa zbog neplaćanja karte za gradski prevoz. Već sutradan Stevanović je zapalio Topićevu "mazdu 323", za šta je osuđen na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora.

Pravosuđe je tada očigledno zakazalo, jer je optuženi u sudnici govorio da će "ubiti Topića" jer ga je osramotio, što niko nije ozbiljno shvatio...