NAJZNAČAJNIJE izmene Zakona o fiskalnim kasama, koji je Vlada RS usvojila u formi nacrta, a sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, da ukoliko inspektori Poreske uprave prilikom kontrole naplate "uhvate" trgovca, ugostitelja ili bilo kog drugog obveznika da ne izdaje fiskalni račun, sledi mu kazna od 10.000 do 20.000 maraka! Rok za plaćanje kazne je 48 sati, a ako se do tada ne uplati novac sledi zatvaranje lokala na 30 dana. U slučaju ponavljanja prekršaja sledi duplo veća kazna i zatvaranje na 60 dana.

Privrednici i ugostitelji širom Srpske šokirani su i ogorčeni predlogom zakona o povećanju kazni za neizdavanje fiskalnih računa i već najavljuju masovno zatvaranje radnji, jer kako kažu, kazna od 10.000 maraka je omča oko vrata za privrednike!

- Umesto najavljivanih smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta privredi u Srpskoj, a koja već posluje na ivici opstanka, gde su porezi i doprinosi među najvećim u Evropi, Vlada sada drakonski povećava kazne i do 10 puta, što uz nedavno povećanu cenu struje i vode, za većinu malih privrednika koji zapošljavaju od jednog do troje radnika, vodi masovnom zatvaranju lokala - kažu privrednici, koji su kontaktirali sa "Novostima".

Prilikom dobijanja te i takve kazne, čak u 90 odsto slučajeva to znači i trajno zatvaranje i gašenje delatnosti, jer teško se može izdvojti 10.000 maraka za kaznu, a kamoli 20.000!

Pročitajte još - Privrednici RS: Oslobodite nas ove gomile muka

- Najveći problem je manjkavost zakona, gde radnja može biti zatvorena zbog dve marke neslaganja u kasi ili bakšiša, jer i pored želje privrednika da sve radi po zakonu, dešavaju se i nenamerne greške - ističu sagovornici našeg lista.

Takođe, kažu da je nenormalno određivati kaznu od 10.000 KM, jer neko ko hoće da plati kaznu, ne može u tom periodu u banci dobiti kredit.

VISOKE KAZNE PREMA važećem zakonu, ukoliko se otkrije da fiskalni račun nije izdat, kazna za preduzetnike je 500 KM, a za pravna lica 2.000 KM i za ovlašćeno lice u pravnom licu 500 KM, uz meru zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana.

- Nameti uništavaju i privrednike i ugostitelje u Srpskoj. Radimo samo da platimo namete. Umesto da država podsticajno deluje na privrednike, ovim izmenama će dodatno pogoršati ionako tešku situaciju i privredi, gde se pored borbe za opstanak, privrednici suočavaju sa problemom odlaska radne snage - kažu sagovornici.

Oni dodaju da usvajanje ovakvih zakonskih rešenja znači da će privrednici, koji su hteli da ostanu u RS, morati i sami potražiti sreću negde izvan ove zemlje.

- Ovakva zakonska rešenja su kontraproduktivna i imaćemo efekat gde će umesto planiranog povećanja prihoda od poreza doći do njegovog pada - dodaju naši sagovornici.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Srpske kaže, za "Novosti", da ne treba praviti paniku oko nacrta ovog zakona i dodaje da će kazne, kada zakon i bude usvajan sigurno biti znatno manje od predloženih.

Pročitajte još - KONTROLE FISKALNIH KASA: U turističkim mestima zatvoren 1.621 lokal

- U razgovorima sa Vladom RS tražili smo da se radnje i ugostiteljski objekti ne zatvaraju na 15 dana, kada se dobije kazna zbog neizdavanja fiskalnog računa. I to je prihvaćeno ali su pooštrene novčane kazne. Dokument je u nacrtu i slede javne rasprave. Očekujemo da se kroz javne rasprave kazne umanje - ističe Bratić.

NEPRIHVATLjIVA REŠENjA

ŽELjKO Tatić, predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kaže da je ovakvo zakonsko rešenje katastrofalno i da pokazuje da su "prepisivači" zakona iz Vlade RS nesposobni da ga prilagode tržištu.

- Svi smo za poštovanje zakona, ali ovakva rešenja idu u pravcu da se uguše mali ugostitelji nauštrb velikih - ističe Tatić.