Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor organizacije "Spasimo Decu" Andrea Žeravčić potpisale su u četvrtak u Banjaluci Memorandum o razumevanju, koji će doprineti realizaciji programa pripreme dece za polazak u školu i opremanju kabineta u pet osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

Trivićeva je nakon potpisivanja rekla u Banjaluci da program pripreme dece pred polazak u prvi razred, kojim je obuhvaćeno oko 4.500 mališana, počinje 1. marta i traje do 31. maja.

Ona je navela da je, u saradnji sa organizacijom "Spasimo decu", obezbeđen potreban materijal za taj program.

Prema njenim rečima, u program će biti uključeno oko 45 odsto od ukupnog broja dece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat bio 42 odsto ili pretprošle godine 37 odsto.

Trivićeva je istakla da od ponedeljka, 18. februara, počinje opremanje pet specijalizovanih kabineta u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj u kojima će se izvoditi nastava iz takozvanih "stem" predmeta.

Žeravčićeva je rekla da oranizacija "Spasimo decu" u okviru projekta pripreme dece pred polazak u prvi razred posebnu pažnju posvećuje sredinama koje nemaju ustanove predškolskog obrazovanja, a što se, uglavnom, ruralne sredine.

Pročitajte još - Natalija Trivić: Kulturna povelja za ujedinjenje Srbije i Srpske!

- Programom u godini pred polazak u školu dajemo priliku deci koja do sada nisu imala priliku da pohađaju neki vid predškolskog obrazovanja da budu bolje pripremljena za osnovnu školu, dodala je Žeravčićeva.

Ona je napomenula da organizacija "Spasimo decu" podržava i razvoj kompetencija nastavnika da na kvalitetniji način podučavaju predmete koji ulaze u "stem" područje - matematiku i fiziku, te druge prirodne nauke na savremeniji način, s ciljem da učenici svoje znanje mogu primeniti na što konkretniji i kvalitetniji način.

- Planiramo da se počne raditi u pet škola, uz podršku Razvojne agencije SAD. Nadamo se da ćemo ovim pilot-projektom i modeliranjem na koji način se može interaktivnije podučavati „stem“ discipline, stvoriti priliku da se to proširi i na druge škole, naglasila je Žeravčićeva.

Ministarstvo prosvete i kulture provodi Program pripreme pred polazak u školu od 2011. godine s ciljem da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupnim što većem broju dece predškolskog uzrasta.

Do sada je kroz ovaj program prošlo više od 28.000 dece, za šta je Ministarstvo obezbedilo 2,2 miliona KM.

Ovaj program je pokazao da podstiče kvalitetan razvoj deteta, olakšava početak obaveznog školovanja i pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

U realizaciji ovog programa angažuju se vaspitači sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.