Deci koja se leče od malignih bolesti a kojih ima oko 30 na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, potrebno je više pomoći, posebno kad je reč o dostupnosti lekova, rekla je Dijana Berić, predsednik Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti "Iskra".


Član Udruženja "Iskra" Marija Babić, koja se pre osam godina izlečila od leukemije, istakla je značaj podrške celog društva u borbi protiv malignih bolesti jer je to period neizvesnosti.

- Želja mi je da pomognem i pružim podršku svoj deci oboleloj od malignih bolesti, kao i svim ljudima, jer treba da znaju da to nije kraj nego da ima i života i nakon bolesti, rekla je Babićeva.

Ona je istakla značaj što je sada, u odnosu na period kada se ona lečila, dosta toga promenilo, te su terapije dostupne i u Banjaluci, pa pacijenti ne moraju putovati u druge države.


PROČITAJTE JOŠ: PRELIMINARNI REZULTATI STUDIJE POKAZUJU: Posledica NATO bombardovanja porast malignih bolesti kod dece

Povodom obeleževanja Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti - 15. februara, Berićeva je dodala da je neophodno podići svest celog društva o potrebama porodica i dece koja se bore sa ovom opakom bolešću, te da treba delovati sistemski u rešavanju problema.

Depositphotos


Ona je pojasnila da je dostupnost lekova slaba, kao i u drugim sistemima, jer se radi o malom broju pacijenata.

- Trenutno se u UKC-u Srpske leči 13 mališana od malignih bolesti, a uslovi lečenja su prilično dobri. Ali, ne treba na tome stati, nego nastaviti sa poboljšanjem tretmana i nege dece, te omogućiti dostupnost lekova za lečenje ovih bolesti, kao i rešiti određene socijalne probleme ovih kategorija, rekla je Berićeva.

Berićeva je istakla značaj Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj je trenutno smešteno petoro mališana koji se leče od malignih bolesti.

- Taj broj se stalno menja, a od septembra 2016. godine kada je Roditeljska kuća počela sa radom, u njoj je boravilo oko 75 dece, rekla je Berićeva.