Dan nakon najopsežnije potrage za serijskim ubicom u posleratnoj BiH, analizira se kako je osoba ovakvog psihičkog profila mogla biti na slobodi. Potraga za Edinom Gačićem okončana je njegovim ubistvom. Jedan od, do sada, najopasnijih masovnih ubica deo života proveo je i u Banjaluci.


Gačić se nakon odslužene dve trećine kazne u Zenici, a potom i Bihaću, vratio u Banjaluku i sve vreme svog boravka tu bio je pod potpunom kontrolom policije, potvrdio je to i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Bilo je jasno da je reč o opasnom čoveku, na što je upozoravao i tadašnji direktor KPZ-a Bihać, koji je rekao da će Gačić, koji je iza sebe imao dva ubistva, sigurno ponovo ubiti.


Prema nalazima psihijatra, opisan je kao bolesnik koji pati od poremećaja ličnosti šizoidno-paranoidnog tipa, a uz to i verski fanatik. U Banjaluci je, nakon izlaska iz zatvora 2017. godine, radio kao volonter, a potom prodao imovinu i nastanio se u Konjicu. Tamo je 4. februara ubio Suada Sultanića, nakon čega je za njim pokrenuta jedna od najvećih policijskih potraga.


PROČITAJTE JOŠ: LIKVIDIRAN SERIJSKI UBICA: Policija u zasedi upucala Gačića! (FOTO)


Osam dana trajala je opsežna policijska potraga za beguncem, o kome su izvestili brojni svetski i regionalni mediji. Gačić je ubijen, a federalni i mediji iz Srpske danas analiziraju rad policijskih organa. Iako postupke kolega sa druge strane entitetske linije razgrničenja ne želi da komentariše, ministar unutrašnjih poslova Srpske kaže da krivicu možda treba tražiti u izmenjenim zakonskim rešenjima.


- Edin Gačić se nakon puštanja iz zatvora pojavio u Banjaluci, gde je i rođen, i bio je pod potpunim nadzorom Ministarstva unutrašnjih poslova sve to vreme. Verovatno mu se nije svidelo to što smo ga kontrolisali svakodnevno, pa je napustio Banjaluku i preselio se u Federaciju - ističe Lukač.


Kako se slučajevi slični Gačićevom ne bi ponavljali, BiH hitno treba da se vrati starom rešenju u krivičnom zakonodavstvu, kaže Milan Tegeltija, predsednik VSTS-a, dobar poznavalac krivičnog prava. Izmenom zakona iz ove oblasti, kaže, BiH je obavezno psihijatrijsko lečenje ograničila i prebacila na teret centara za socijalni rad, koji uglavnom nemaju potreban kapacitet.


- Sadašnja mera može se izricati samo uz kaznu ili uslovnu osudu i može trajati isključivo onoliko koliko traje kazna odnosno uslovna osuda, odnosno njeno kazneno vreme proveravanja. Prema tome, kada istekne kazna ili uslovna osuda, bez obzira što i dalje postoji opasnost to lice više ne potpada pod takvu vrstu mere, odnosno upućuje se centru za socijalni rad koji dalje preuzima nekakve aktivnosti - navodi Tegeltija.


Ne krene li BiH u promenu prakse, slučajeva poput Gačićevog moglo bi biti još. I upravo njihovo sprečavanje morao bi biti glavni motiv nadležnima, kažu bezbednosni stručnjaci. Gačić nije prvi bivši pripadnik odreda El Mudžahid koji je u BiH sejao strah i nakon rata. Sve to, kaže stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, šalje jasnu poruku.


PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠEN UVIĐAJ: Kod Gačića pronađena velika količina municije


- To nam govori da je kranje vreme da bezbednosne agencije ozbiljno tretiraju taj fenomen, fenomen odreda El Mudžahedin. Oni su i danas veza sa pojedinim i zapadnim i arapskim službama. Oni su i danas pretnja bezbednosti BiH - ističe Galijašević.


Gotovo svi teroristički napadi, od kojih su najveći oni u Vitezu, Bugojnu, Zvorniku i Rajlovcu na neki način povezani su sa sledbenicima ovog pokreta i većina ih je bila usmerena ka državi, odnosno policiji. S obzirom na to da je i jedna od žrtava Gačića policajac - Mahir Begić, postavlja se pitanje, da li je i to delo trebalo da bude okarakterisano kao terorističko.


- Ne znam u kom će pravcu istraga ići, ali na početku nismo imali jasne dokaze koji povezuju žrtvu i počinioca. U tom smislu mislim da bi i struka i eksperti trebalo da puste jedan miltidisciplinarni tim da da odgovor na to pitanje. Zašto? Zato što, ako gledate elemente i Zvornika i Rajlovca i ovog poslednjeg slučaja, njegov motiv otišao sa njim. Mi ne možemo doći do motiva zašto se ta osoba odlučila da napadne institucije - kaže Armin Krzalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednosne studije u Sarajevu.


Federalni mediji pišu i kako je Gačića 2000. godine pomilovao tadašnji predsednik tog entiteta Ejup Ganić. Gačić je četvorostruki ubica, koji zaslugom policije više nije pretnja bezbednosti, ali je velika opomena i BiH i njenim bezbednosnim strukturama.


(RTRS)