Gradska inspekcija, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta „Vaso Butozan“ danas je započela kontrolu ispravnosti mesa u svim tržnim centrima na području Banjaluke, koji prodaju meso iz uvoza.


Pročitajte još: Prijedor: Polisa spasava voćnjake


-Danas su uzeti uzorci mesa kod tržnih centara koje prodaju meso iz uvoza. Rezultate očekujemo u narednih sedam do deset dana, rekao je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

On pojašnjava da će biti izvršena analiza mesa na prisustvo antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoke i ešerihije koli.


Pročitajte još: POSLE ZABRANE VOĆA IZ TURSKE: Višković na pijaci kupuje domaće mandarine


Prema njegovim rečima, ove kontrole pokrenute su posle medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj. Bez obzira na to što je Kancelarija za veterinarstvo BiH ustanovila da na našem tržištu nije bilo distribucije i uvoza spornih pošiljki, u gradskoj inpekciji žele da se, dodatnim kontrolama mesa, uvere u kvalitet mesa iz uvoza, iz koje god zemlje dolazilo.

-Prema poslednjim informacijama iz Kancelarije za veterinarstvo na području BiH nema mesa iz Poljske, ali bez obzira na to, pokrenuli smo kontrolu mesa iz uvoza, kako bi bili u potpunosti sigurni u njegovu ispravnost, naglasio je Kecman.

Iz Gradske inspekcije ujedno najavljuju da će uskoro biti kontrolisani i domaći proizvođači, te napominju da će, osim farmi, provere obuhvatiti i klaonice, mlekare i ribnjake. Tokom tih kontrola, inspektori će proveravati prisustvo antibiotika, hormona, pesticida i teških metala.