U BiH je u ovoj godini ušlo 1.045 migranata, a u posljednje vreme jača pritisak u vezi sa njihovim kretanjem na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke, izjavio je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.


Pročitajte još: Pronađeno 30 ilegalnih migranata


On je posle sednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH u Sarajevu izjavio da je iz kontingenta migranata koji su do ponedeljka ušli u BiH njih 868 izrazilo nameru za podnošenje zahteva za azil.

Prema podacima bezbednosnih institucija, dodao je Ćulum, u BiH trenutno boravi 3.940 migranta.


Pročitajte još: Migranti daju 1.000 evra da pređu Drinu


- U poslednje vreme beležimo poseban pritisak na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke odakle traže izlaz da bi krenuli ka zemljama EU. Osim uznemiravanja građana nisu zabilježeni veći incidenti, ali su migranti izuzetno nervozni i drski u kontaktu sa policijskim službenicima, naglasio je Ćulum.

On je ponovio da je veliki problem u vezi sa procesuiranjem migranata koji vrše krivična dela.

- Oni moraju biti procesuirani bez obzira na to da li je poznat ili ne njihov identitet. Ove godine su evidentirana četiri krivična dela koja su počinili migranti, a policija Srpske je otkrila i jedno krivično delo koje se odnosi na krijumčarenje migranata, istakao je Ćulum i dodao da će insistirati kod partnerskih agencija da pitanje procesuiranja bude uređeno.

Ćulum je rekao da je na sednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatovano da je migrantima pružena adekvatna zdravstvena, humanitarna i druga pomoć tokom boravka u BiH.