Mladi iz cele Srpske, a najviše srednjoškolci se sve više uključuju u volonterske aktivnosti.

Oni su ti koji imaju humane ciljeve i oni su onaj pozitivniji i lepši dio Srpske. Reč je o volonterima i Volnterskom servisu RS koji se može pohvaliti da broji 10.000 članova, među kojima je najviše srednjoškolaca. A ono što ohrabruje je podatak, da je angažman volontera sve veći iz godine u godinu.

U stvarnom životu to znači da mladi nisu pasivni, kako se inače govori, nego da se vrlo rado u svojim zajednicama uključuju kad je potrebna pomoć bolesnima, nemoćnima ili doprinose kroz edukaciju i na brojne druge načine.

Jedan od njih je i Nikola Stjepanović iz Doboja, koji ima 22 godine, a koji je student Medicinskog fakulteta u Banjaluci. Nikola je zbog svog izuzetnog rada bio zapažen i nagrađen dva puta.

PROČITAJTE JOŠ: Volonteri jači od poplave

- Osvojio sam nagradu za poseban doprinos razvoju volontiranja u Republici Srpskoj 2017. godine, a 2018. godine nagradu za volontera godine u Republici Srpskoj, kaže Nikola.

Svetlana Popović

Kako navodi, počeo je volontirati još od gimazijskih dana, a trenutno je član sekretarijata Omladinskog savjeta Republike Srpske i AEGEE-Banjaluka (Evropski studentski forum), dok redovno volontira i u aktivnostima Omladinskog komunikativnog centra i Volonterskog servisa Republike Srpske.

- Posebno sam ponosan na ućešće u organizaciji najveće republičke omladinske manifestacije, Susreta mladih Republike Srpske koji su održani prošle godine u Trebinju. Velika je čast bila učestvovati i na Svetskom volonterskom forumu koji je okupio volontere iz svih krajeva sveta održan je u Novembru 2018. godine – St.Petrburg - Rusija, kaže naš sagovornik.

U Volonterskom servisu naglašavaju da su sve aktivnosti jednog volontera evidentirane u volonterskoj knjižici koja predstavlja lični, volonterski dokument i pruža uvid u njegovo celokupno volontersko iskustvo.

- Volonterski angažman je od neprocjenljivog značaja za lični razvoj volontera i on ga čini konkurentnijim na tržištu rada, kaže Svjetlana Popović, izvršni direktor Volonterskog servisa Republike Srpske.

Nikola Stjepanović

VSRS djeluje na lokalnom i republičkom nivou kroz svakodnevne aktivnosti, a cilj je promocija volontiranja i povećanje broja angažovanih volontera u RS.

- Najveća zajednička aktivnost koja se sprovodi jednom godišnje u svim lokalnom volonterskim aktivnostima istovremeno je republička akcija pod nazivom „Formiraj lanac“. Cilj volonterske aktivnosti je rešavanje problema u lokalnoj zajednici kroz volontiranje i to kroz obnovu, edukaciju, kulturne događaje i slično, navodi Svjetlana Popović.

U sklopu ove akcije u Banjaluci i Foči su napravljene javne česme, u Gacku je pružena pomoć starim i nemoćnim licima koja žive bez potomaka, u Gradišci je organizovana biblioteka na otvorenom, u Trebinju druženje volontera sa decom koja leže u bolnici.

PROČITAJTE JOŠ: Ministarstvo rada: Potpisan protokol o volontiranju sa 10 fakulteta

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, je svečana manifestacija koju organizuje Volonterski servis RS u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS, kada se nagrađuju najbolji, najvrijedni volonteri sa najvećim brojem volonterskih sati.

- Najznačajni uspijeh VSRS-a je povećan agnažman volontera iz godine u godinu. Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja 2014-2018 je istekla, te u 2019. godini treba da bude zamenjena novom Strategijom. Takođe, i ovu godinu ćemo nastojati da širimo krug partnera, volonterskih sadržaja i broj volontera, kaže Popovićeva.

Inače Volonterski servis Republike Srpske je republička organizacija, odnosno mreža koju čini 14 lokalnih volonterskih servisa. Svaki lokalni volonterski servis je info tačka na kojoj zainteresovani volonteri ili potražioci volontera mogu da dobiju sve potrebne informacije koje se tiču volontiranja. Elektronska baza volontera je alatka koju svaki lokalni volonterski servis koristi za evidenciju broja i profila volontera.