PREDSEDNIK SNSD Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović pozvali su juče bošnjačke stranke da što pre pristupe formiranju vlasti na nivou BiH, ocenjujući da je nedopustivo da se s tim kasni. Delegacije SNSD i HDZ BiH sastale su se juče u Mostaru, gde su razgovarale o formiranju vlasti, i aktuelnoj političkoj situaciji.

- Uvek smo u situaciji da bošnjačka strana traga za nečim, a onda koči čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi - rekao je Dodik.

Pročitajte još: "NOVOSTI" OTKRIVAJU ŠTA SE DESILO NA SASTANKU U BRISELU: Od Bošnjaka traže formiranje vlasti

Pojasnio je da je informisao Čovića o razgovorima u Briselu, i naveo da će se u narednim danima znati da li postoji organizovana opstrukcija u formiranju vlasti, odnosno da li je to neki plan koji se može nazreti.

- Nedopustio se kasni sa formiranjem vlasti, imajući u vidu da je srpski i hrvatski stav već jasan. Čekamo da se još u bošnjačkim redovima konsoliduje politička volja - istakao je Dodik.

On kaže da je na sastanku razgovarano i o reformi izbornog zakonodavstva, navodeći da SNSD podržava princip da drugom narodu niko ne može da bira predstavnika.

- Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste zauzimanje pozicija, koje pripadaju drugima. HDZ je tu apsolutno fer. Nijedan potez u našoj saradnji nije bio ne štetu trećeg i to mora da se zna. Ovde ne postoje neke skrivene namere i teorije zavere - istakao je Dodik.

Pročitajte još: HAN ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA BiH: Formirajte vlast što pre

Lider HDZ BiH Dragan Čović kaže da je sastankom u Mostaru potvrđeno dobro partnerstvo i odnos dveju stranki. Ocenio je da je zajednički stav da evropski put nema alternativu, te da je što pre potrebno formirati vlast na nivou BiH.

- Informisao sam Dodika da sam razgovarao sa liderom SBB Fahrudinom Radončićem, a naredne sedmice imam sastanak sa rukovodstvom SDA, kako bismo što pre otpočeli proces uspostave vlasti i da dobijemo mandatara u Savetu ministara - rekao je Čović.


NIŠTA BEZ SRBA

MILORAD Dodik je naglasio da su on i Dragan Čović politički reprezenti svog naroda, i da svaki ima svoju odgovornost.

- Sad je jasno da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima četiri svoja predstavnika. Bez njih neće se moći mnogo šta uraditi, ako se ne želi, a mi želimo saradnju - naglasio je Dodik.