Ministar prosvete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić i direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) Piter Dafi razgovarali su u Banjauci o važnosti povezivanja obrazovanja sa privredom. - Provodimo niz aktivnosti s ciljem unapređenja ishoda učenja kako bi učenici po završetku srednjeg obrazovanja bili spremni za posao za koji su se obrazovali, rekla je Trivićeva.


Ona je potvrdila da Ministarstvo prosvete i kulture u saradnji sa privrednicima i lokalnim zajednicama, priprema uslove za praktičnu nastavu u školama, kao i uslove za uvođenje dualnog obrazovanja.

- Učenici srednjih stručnih škola od drugog do četvrtog razreda treba da budu dva dana sedmično na nastavi kod privrednika da bi povezali naučeno teoretsko znanje sa praksom. Važno je da poslodavci obezbede adekvatne programske i bezbednosne uslove za učenike, pojasnila je ministar Natalija Trivić.


Ona je naglasila da će se više pažnje posvetiti profesionalnoj orentaciji učenika u završnim razredima osnovne škole.

PROČITAJTE JOŠ: Natalija Trivić: Kulturna povelja za ujedinjenje Srbije i Srpske!

- U razgovoru sa psiholizima, ali i roditeljima, treba odrediti za šta učenici pokazuju interesovanje jer treba da rade ono u čemu su najbolji, rekla je Trivićeva.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje na opremanju kabineta sa modernim učilima (STEM) te o potrebi modernizacije nastave.

Na sastanku je ukazano i na neophodnost organizovanja obuka za nastavni kadar jer su upravo nastavnici ključni za kvalitet obrazovanja.