SVE srpske stranke u Banjaluci jedinstvene su u oceni da Republika Srpska mora da se odbrani od novog nasrtaja iz Sarajeva, i rešene su da preduzmu sve kako bi se izbegla zamka koju SDA Bakira Izetbegovića sprema u Ustavnom sudu BiH povodom inicijative za brisanje imena RS - saznaju "Novosti".

Poučeni ranijim iskustvom, kada je isti sud proglasio neustavnim obeležavanje 9. januara - Dana RS, politički lideri u Banjaluci planiraju da najnoviju inicijativu SDA saseku u korenu. Zato odmah odbacuju bilo kakve ultimatume, jer je Izetbegović "ostavio" Srpskoj šest meseci, navodno, da se popravi položaj Bošnjaka u RS, ili će se obratiti Ustavnom sudu.

Za čitavu "igranku" oko imena RS Izetbegović ima podršku zapadnih sila i članica NATO, koji žele BiH u vojnom savezu kako bi kontrolisali celi region. A to bi im bio i mehanizam za dodatan pritisak na Srbiju, koja nije članica NATO.

Pročitajte još - DODIK O INICIJATIVI SDA: Niko se ne može igrati sa Republikom Srpskom!

- Bakir je svestan toga da ima pet glasova u Ustavnom sudu BiH: troje stranaca i dvoje sudija Bošnjaka, koji bi u svakom trenutku podržali inicijativu ako se ona pojavi pred sudom. Po dvoje sudija, iz reda srpskog i hrvatskog naroda, sigurno bi bili protiv menjanja imena RS. Ali stranci su tas na vagi Bošnjaka - kažu sagovornici "Novosti" iz diplomatskih i pravnih krugova.

Prema njihovim rečima, u BiH ništa nije logično, pa zato ne bi bilo ni iznenađenje da Ustavni sud, kao institucija čiji je zadatak da štiti Ustav, preuzme inicijativu koja ruši taj akt.

I Vojislav Savić, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da institucije RS moraju inicijativu da saseku u korenu:

- Sve odluke iz prošlosti, kad je rad Ustavnog suda BiH u pitanju, pokazale su da strane sudije sa Bošnjacima donose odluke na štetu Srpske. Zato bi uzimanje u razmatranje inicijative Izetbegovića i SDA već bio put kao ozbiljnom problemu.

Pročitajte još - TURSKA POSLA: O najnovijoj krizi u BiH iz zapadne perspektive

On kaže da je odbrana Republike Srpske jasan stav - da je ukidanje imena RS jednako momentalnom razdruživanju u BiH.

OSUDE IZ SVETA

IZNENADIO sam se da su mnogi zvaničnici, na različitim forumima ovde u Davosu, osudili pokušaj ukidanja ili najavu pokušaja ukidanja imena Republike Srpske. Po prvi put se tako nešto dešava i zbog tih poruka nisam nezadovoljan - izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.