MINISTAR saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić očekuje da će u što kraćem roku početi izgradnja graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala tender za izbor izvođača koji će obaviti te radove. Trninić je rekao da se nada da će izvođač biti izabran brzo.

Inače, most "Bratoljub" završen je u maju 2017. godine, ali je zbog blokade iz Saveta ministara ostao neizgrađen granični prelaz.

Ministra Trninić kaže da je UIO napokon raspisala tender.

- Sve je dugo trajalo, i trebalo je da se to dogodi i pre, ali konačno smo to dočekali. Novoizgrađeni most na Drini stoji već duže od godinu, a nažalost nije ga moguće upotrebljavati, jer nemamo granični prelaz - rekao je Trninić.

On je ocenio da je ovaj projekat od velikog značaja za Podrinje, ali i za celu Republiku Srpsku i BiH.

- Most je veoma značajan za razvoj privrede i za povezivanje dve države i nadam se da će sve biti urađeno u što kraćem roku kako bi on mogao biti korišćen. Planirana je izgradnja jednog od najsavremenijih graničnih prelaza u našoj regiji - istakao je Trninić.


PROČITAJTE JOŠ - Neđo Trninić: Srpska gradi auto-put ka Srbiji


UIO BiH raspisala je tender za izgradnju graničnog prelaza, čija je procenjena vrednost 12,3 miliona KM bez PDV, a rok za dostavljanje ponuda ističe 7. marta u 12 časova. Ponuđači moraju dostaviti originalnu bezuslovnu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude vrednu 145.000 KM, da bi mogli učestvovati u tenderskom postupku.

Neđo Trninić, foto S. Mišljenović

Uslovi za ponuđače su i pozitivno poslovanje u 2017. godini, zatim minimalni promet od 14 miliona KM u svakoj od poslednje tri godine.


RADOVI

TENDEROM je predviđeno da granični prelaz bude izgrađen za 350 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Izgradnjom graničnog prelaza biće stavljen u funkciju most "Bratoljub", čiju izgradnju je sa oko 13 miliona evra finansirala Srbija.