ČOKO-MED: Slobodan Rajčević izbacio na tržište zdraviju verziju eurokrema

Novosti online

18. 01. 2019. u 12:48

U želji da unapredi porodični biznis, Slobodan je nedavno na tržište izbacio zdraviju verziju eurokrema, pod nazivom "Čoko-med", koji je spoj meda, kakaa, lešnika i oraha

ЧОКО-МЕД: Слободан Рајчевић избацио на тржиште здравију верзију еурокрема

Foto: agroklub.ba

U želji da unapredi porodični biznis, Slobodan je nedavno na tržište izbacio zdraviju verziju eurokrema, pod nazivom "Čoko-med", koji je spoj meda, kakaa, lešnika i oraha.


Slobodan Rajčević iz sela Suvaja kod Kozarske Dubice, četvrta je generacija pčelara u svojoj porodici. Interes za očuvanje porodične tradicije javio se još u detinjstvu, i Slobodan planira da ga jednog dana prenese i na svoju decu. U želji da unapredi porodični biznis, Slobodan je nedavno na tržište izbacio zdraviju verziju eurokrema, pod nazivom "Čoko-med", koji je spoj meda, kakaa, lešnika i oraha.


Ukusom ne samo što može da parira eurokremu, već je i mnogo zdraviji, jer ne sadrži rafinisani šećer niti bilo kakve veštačke aditive.


ZDRAVIJI EUROKREM


"Čoko-med" je nastao iz moje zavisnosti koju sam imao prema čokoladi, odnosno eurokremu. Po struci sam tehnolog i kako se bavim proizvodnjom meda došao sam na ideju da napravim nešto poput zdravijeg eurokrema. Poznato je da je eurokrem u principu kombinacija rafinisanog šećera, palminog ulja, kakoa i ostalih aditiva poput sojinog lecitina i slično, pa sam želeo da napravim nešto zdravije, a da je isto tako ukusno", kaže nam Slobodan na početku našeg razgovora.



Ističe da je umesto rafinisanog šećera i ostalih aditiva, odlučio da za svoj "eurokrem" koristi prirodni, zdravi med, koji nije štetan, te da mu doda kakao, lešnike i orase. Slobodan kaže da on i njegova porodica nisu imali recept, već su ga sami osmislili tako što su napravili više verzija "Čoko-meda", te izabrali najbolju opciju.


"Do recepture smo došli probavanjem, odnosno metodom probe i greške", priseća se Slobodan.


POZITIVNE REAKCIJE KUPACA


Ističe da su reakcije na njegov proizvod za sada jako pozitivne, a posebno se sviđa roditeljima sa malom decom jer su svesni da je reč o zdravom proizvodu, koji je još i ukusan.


"S obzirom na to da živim u Banjaluci, kupci iz ovog grada naše proizvode mogu dobiti direktnom dostavom. Za sada smo proizveli samo malu količinu "čoko-meda", dok ne vidimo kako će kupci reagovati. Kako se bude povećavala potražnja, tako ćemo širiti proizvodnju", ističe Slobodan. Dodaje da osim "čoko-meda", PG "Rajčević" u ponudi ima i obični med, te propolis. Slobodan ističe da se u njihovoj ponudi može naći samo livadski med iz razloga jer je ima najveći spektar pozitivnih delovanja na organizam. "U njemu se nalazi najviše vrsta polena, i zato je najbolji za organizam", tvrdi Slobodan.


BRIGU O PČELINjAKU VODI SLOBODANOV OTAC


S obzirom na to da živi i radi u Banjaluci, brigu o pčelinjaku vodi njegov otac Milan. Pčelinjak je smešten u dolini reke Une u prekrasnoj prirodi njegovog rodnog sela. Trenutno imaju 60 društava i godišnje proizvedu između tonu i po do dve meda u zavisnosti od sezone do sezone. Slobodan kaže da je ova godina bila izuzetno dobra za pčelare u njegovom kraju, te da njegov otac Milan ne pamti kada je bilo više meda.


PROČITAJTE JOŠ: Med i ulje za kosu


Naš sagovornik dodaje da vikendom obavezno ode sa suprugom do Suvaje kako bi pomogao ocu u vođenju brige o pčelinjaku. Kada je sezona vrcanja, tada je cela porodica uključena u taj posao i svako ima svoje zaduženje. Slobodan ističe da je tradicija pčelarstva u njegovoj porodici stara preko 100 godina. Njegov otac Milan je pčelar već 40 godina, a pre toga se tim poslom bavio Slobodanov deda i pradeda.


DOMAĆA PROIZVODNJA U BIH JOŠ NIJE ZAŠTIĆENA


Slobodan kaže da se od pčelarstva može lepo živeti, ali ono što vidi kao nedostatak jeste činjenica da domaća proizvodnja kod nas još nije zaštićena.


"Imamo nelojalnu konkurenciju i niko ne čini ništa kako bi se taj problem rešio. Dozvoljava se uvoz svega i svačega u zemlju, pa i meda sumnjivog porekla i kvaliteta. Taj med nam obara cene na tržištu jer su ljudi u teškoj materijalnoj situaciji, pa radije kupuju jeftinije. Naravno, ima i onih koji prepoznaju kvalitet i traže isključivo med od proverenih pčelara, bez obzira na cenu", ističe Slobodan.


Za kraj poručuje da će i dalje pokušavati da ubacuje inovacije u svoju proizvodnju kako bi građanima pružio nove proizvode dobrog i proverenog kvaliteta.


Foto: agroklub.ba


(agroklub.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vesna

24.01.2019. 12:51

Kozarska Dubica je Bogom dana za proizvodnju dobre hrane.Ima sve prirodne uslove.Samo joj treba više mladih ljudi poput Slobodana koji shvataju kakvo blago imamo.Na žalost Dubička omladina je pljunula na svoja vjekovna ognjišta i sumanuto hrli da bude ponizni perač stražnjica po staračkim domovima u Njemačkoj.