Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se zalagati za poboljšanje statusa srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH, jer od pet najvažnijih funkcija u ovim snagama i u Ministarstvu odbrane BiH nema Srbina, što mora biti promenjeno.

- Uz ovakvu strukturu Oružanih snaga BiH, srpski narod se ne oseća sigurnim. Borićemo se za naša prava u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara", koji je organizovala Komanda Šeste pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

On je ocenio da ovaj puk uspešno predstavlja srpski narod u Oružanim snagama BiH.

Pročitajte još: Željka Cvijanović: Srpska nije produkt rata

- Međutim, nismo zadovoljni položajem našeg naroda u BiH, jer smo u mnogo stvari bili skrajnuti - rekao je Dodik, i istakao da će se boriti za bolji status ovog puka u Oružanim snagama BiH.

  • Moramo istrajati u zahtevima da sve naše bude vidljivo i bolje istaknuto. Posle ukidanja Vojske Republike Srpske došlo je vreme da sve sagledamo, odnosno da vidimo da li naš narod ove snage doživljava kao svoje, iako se sa ovom strukturom, siguran sam, srpski narod ne oseća sigurno - rekao je Dodik, i ponovio da RS želi i zalaže se za partnerstvo i mir sa svima.

  • Pročitajte još - Milorad Dodik: Stav Banjaluke - ostaje vojna neutralnost

On je naglasio da se želi izgraditi sigurnost i sloboda za svakoga, te da će svaka politička odluka ići u tom pravcu.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da Srpsku čuvaju ljubav njenog naroda i snaga institucija i da bi osnovni zadatak svih trebalo da budu mir i stabilnost.

- Republika Srpska treba da traje večno, i zato naše institucije moramo čuvati, a razvijati i unapređivati Republiku - rekla je Cvijanovićeva u obraćanju u Kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Ona je istakla da Srpska poštuje druge, ali traži poštovanje za sebe.

- Važno je što Treći pešadijski puk baštini tradiciju Vojske RS i što zajedno proslavljamo naše praznike.

- Velika čast je što obeležavamo Božić sa pripadnicima Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH. Hvala vam za saradnju - rekao je bivši zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Boris Jerinić.

DAN REPUBLIKE

Dodik je ponovio da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar, kao i sve svoje praznike, bez obzira na bilo koga.

- Za Dan Republike nije bilo ispoljene mržnje sa naše strane, nego je ona, nažalost, ispoljena protiv nas, što dovoljno govori o svemu - rekao je Dodik, i izrazio zadovoljstvo što srpski narod proslavlja svoje praznike i značajne datume bez namere da bilo koga povredi.