Republika Srpska je politički stabilnija i ekonomski snažnija, uprkos neprestanim pritiscima, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


Cvijanovićeva je najavila da će se institucije Srpske u ovoj godini usredsrediti na povećanje životnog standarda građana.


Predsednica Cvijanović ističe da je Srpska, uprkos neprestanim pokušajima zlonamernika da bude prikazana kao područje paravojnih formacija ili ekonomskog sunovrata, ostvarila napredak.


Između ostalog, povećala je penzije, uvela isplate za nezaposlene porodilje, izgradila ili renovirala brojne škole i vrtiće...


- Mnogi projekti su realizovani u prethodnom periodu, od puteva i autoputeva. Nove bolnice su izgrađene po regionalnom principu, tako da danas u svakoj regiji imate ili novoizgrađenu ili renoviranu bolnicu, rekla je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.


Napredak je, ističe Cvijanovićeva, ostvaren u ambijentu dvostrukih pravila međunarodne zajednice na štetu Republike Srpske.


Stabilnost je, kaže, očuvana i nakon politizacije tragedije porodice Dragičević iz Banjaluke i svojesvrsne negacije rezultata izbora.


- Pogledate neke druge države u okruženju i vidite na koji način su smenjivane vlasti, na koji način su pravljeni nemiri, na koji način se ulazilo ili pokušalo ući u Skupštinu. Onda iz toga nije teško izvući zaključak, izjavila je predsednica Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ: Cvijanović: Moguće je da BiH sama odumre


Cvijanovićeva ističe da su građani više nego ikad svesni važnosti očuvanja Republike Srpske. Dodaje da je Srpska jedini funkcionalan deo Bosne i Hercegovine i da je otporna na bilo kakve potrese unutar BiH i regiona.


- Kad bi sutra došlo do kolapsa sistema u okviru BiH, garantujem da je Republika Srpska ta koja aspsolutno može da funkcioniše i u roku 24 časa ili 48 časova uspostavi kompletan funkcionalan sistem kao da se ništa nije desilo u okruženju, zaključila je Cvijanovićeva.


Srpska će, kaže predsednica Cvijanović, nastaviti da jača institucije, analizira promenjenu snagu međunarodnih faktora i stvara ambijent jače ekonomije i time većeg životnog standarda.


(rtrs.tv)