TRIJUMF ĐEVENICE LUKE ĆUKA: U Trebinju organizovano prvo takmičenje za izbor najbolje domaće kobasice

D. CURAĆ

03. 01. 2019. u 15:01

Godinama se samo međusobno hvalisali, a sada rešili sve dileme

ТРИЈУМФ ЂЕВЕНИЦЕ ЛУКЕ ЋУКА: У Требињу организовано прво такмичење за избор најбоље домаће кобасице

Foto D. Curać

PRVA trebinjska "Đevenicijada", gastro-takmičenje u pripremanju domaćih kobasica, okupila je deset domaćina, a prvo mesto je pripalo Luki Ćuku.

- Sve je počelo kao lepo duženje, a na kraju se ispostavilo da imamo pravo takmičenje. Mislim da je kvalitet došao do izražaja, a ja sam ovaj "zanat" naučio od svojih predaka, pa danas i moja deca obožavaju kobasice. I, nema neke velike tajne, jer koristim samo domaće meso kojem dodajem so, biber, crvenu papriku i beli luk, ali samo onoliko koliko prija najmlađima - objašnjava Ćuk.

Organizator manifestacije Ranko Petijević kaže da su, posle godina preganjanja oko toga čija je kobasica - ili đevenica, kako se ovde kaže - najbolja odlučili da u vinskom podrumu okupe društvo i na jednom mestu reše dugogodišnju dilemu. Kaže, Hercegovci od davnina gaje svinje, te suše meso i prave đevenice, a sada je na trpezi bilo više metara ovog specijaliteta koji je pripreman na žaru, ali zamotan u aluminijumsku foliju...

PROČITAJTE JOŠ: Kobasica od tri tone!

- Naša domaća kobasica može i da se bari, te prži na roštilju ili u tiganju. Ima više načina, ali je suština ovog takmičenja, ipak, samo druženje koje već planiramo i za dogodine, s tim što će svaki domaćin sam odabrati način pripreme - kaže jedan od učesnika Ilija Čečur, dok Vanja Pikić tvrdi da ovde kobasica jednostavno ne može da bude loša, posebno ako se "začini" dobrim vinom i prazničnim raspoloženjem.


GOSTI - DEGUSTATORI

SVI učesnici Prve "Đevenicijade" su najavili da će se nadmetati i dogodine, a ove su imali i specijalne degustatore - drage goste iz Dubrovnika, Foče i Banjaluke - koji su, kažu, istinski uživali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije