Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predstavnici političkog Sarajeva mogu da pričaju šta hoće, ali da neće biti ništa od ulaska u NATO, jer Srpska ima rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se pridržavaju njeni predstavnici u zajedničkim institucijama.

Dodik je rekao da je srpski narod, došavši u poziciju da odlučuje o sebi, rekao da neće u NATO iz niza razloga, među kojima je najvažniji "što su bacali bombe na nas".On je naveo da ni NATO ne treba podeljena zemlja, a da hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić prikriva svoj stav, govoreći da neće podržati izbor Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara ukoliko se nastavi kočenje ulaska BiH u pomenuti vojni savez.

Pročitajte još -NATO nema podršku Srpske!

Dodik je ocenio da Komšić, zbog nemogućnosti formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i BiH, tako deluje da bi pokušao da kupi neki poen kod stranaca.

On je izjavio da je i na nedavnom sastanku sa zamenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivenom rekao da u BiH nema konsenzusa za NATO.

- Ta odluka se ne može doneti i jasno je to i Komšiću, kome bih poručio da je meni najmanje stalo da BiH funkcioniše. Prikupljam napor da nešto uradim na tom planu kao predsedavajući Predsedništva, ali moj politički stav nije usmeren u tom pravcu, već imam obavezu da se tamo po zakonu pojavim - rekao je Dodik. On je rekao da je simptomatično da Komšić i ostali stalno govore da vole BiH, pa onda ne žele da se u njoj izabere vlast.

Pročitajte još - Srpska rekla "ne" članstvu u NATO!

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara Zoran Tegeltija (SNSD) dobiti njegovu podršku za imenovanje na tu funkciju ako prihvati odluku Predsedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvo (MAP) BiH u NATO.

Inače, sednica Saveta ministara je prekinuta i zakazana za 10. januar.

"ZATEGNUĆEMO KONOPAC"

Predsednik SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio da će videti da li će ta stranka "zategnuti konopac" kada je reč o podršci imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara.

- Da li ćemo podržati Tegeltiju? Videćemo da li ćemo zategnuti taj konopac. Red je na Srbina, SNSD je pobedio, Milorad Dodik sedi u Predsedništvu, mislim da sam vam nagovestio odgovor - rekao je Izetbegović.