MINISTARSTVO uprave i lokalne samouprave RS sačekaće da opštinska izborna komisija Rudog napravi zvanični izveštaj i da se završe procedure u vezi sa sprovođenjem opoziva načelnika Rudog Rata Rajaka. Kada se zvanično verifikuje potvrda da je načelnik dobio podršku građana Rudog, i da opoziv na nedeljnom referendumu nije prošao, informisaćemo Vladu RS - kaže, za "Novosti", Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS.

- Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi propisuje da je neuspeli opoziv načelnika jedan od uslova da se u Narodnoj skupštini raspravlja o raspuštanju lokalnog parlamenta - kaže ministarka Rešić.

Zakon je jasan, one koje direktno biraju građani, poput odbornika u lokalnom parlamentu, može da razreši Narodna skupština RS.

- Ukoliko opštinska izborna komisija potvrdi rezultate iz Rudog, Narodna skupština RS će razmatrati inicijativu o raspuštanju parlamenta. Videćemo da li će biti prihvaćena - kaže ministarka Rešić.

PROČITAJTE JOŠ - Ćirović treći put predsednik

Ona kaže da očekuje već početkom naredne godine da Narodna skupština RS raspravlja o pomenutoj inicijativi.

- Ukoliko bi došlo do raspuštanja parlamenta opštine Rudo, CIK BiH ima rok do 90 dana da ponovo sprovede izbore za parlament, a načelnik do tada dobija privremeni organ koji je sačinjen od predstavnika Vlade RS i nekih institucija, koji bi bili kontrolni mehanizam dok se ne održe izbori - pojasnila je Rešićeva.

Rato Rajak, načelnik Rudog, poručio je da zahvaljuje svojim sugrađanima koji su mu ukazali poverenje i pokazali da niti jedna vrsta pritiska nije uticala na njih, ni novac ni stranačka mašinerija koja je ovih dana pokrenuta.

- Ponosan sam na svoje Ruđane - izjavio je Rajak.

Inače, proteklog vikenda građani Rudog su se izjašnjavali na referendumu da li na poziciji načelnika i dalje žele Rajaka. Rajaka je na referendumu imao 55 procenata glasova glasača, koji su se izjasnili protiv opoziva, dok je 45 odsto njih bilo za opoziv.


ODLUKA O OPOZIVU

VEĆINA odbornika u SO Rudo krajem prošlog meseca donela je odluku o opozivu Rata Rajaka, kako su obrazložili, zbog njegovog odbijanja da podnese izveštaj o radu i lošeg odnosa sa Vladom Srpske.

Rajak, koji je inače na poziciju načelnika Rudog izabran kao kandidat Srpske radikalne stranke, ranije je kazao kako je reč o obračunu SNSD sa neistomišljenicima i pokušaju ovladavanja opštinskim budžetom.