PREDSEDNIK Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da predsednik Vlade RS Radovan Višković ima potpuno razumevanje da je neophodno učiniti sve da se povećaju najniža plata i plate u realnom sektoru Srpske. Mišićeva je istakla da do 26. decembra Savez sindikata očekuje jasan stav i predloge članova Ekonomsko-socijalnog saveta RS iz Vlade RS i Unije udruženja poslodavaca da se poveća minimalac, koji trenutno u RS iznosi 440 KM ili 50 odsto od prosečne plate.

Pročitajte još: CG: Sindikat traži za 60 evra veći minimalac

Mišićeva je ponovila da je zahtev Saveza sindikata da najniža plata bude 500 KM, da poslodavci na tom planu zasada ne daju ni marku, a da će se Vlada o tome odrediti u skladu sa zakonom.

- Vlada donosi odluku o najnižoj plati ukoliko se ne dogovore sindikat i poslodavci kao socijalni partneri. Ona mora doneti odluku do kraja decembra jer povećanje minimalca "gura" povećanje ostalih plata - izjavila je Mišićeva.

U četvrtak je i u Crnoj Gori bilo reči o minimalcu. Naime, iza zatvorenih vrata, bez mogućnosti da novinari čuju raspravu o povećanju minimalne zarade u Crnoj Gori, socijalni pratneri - predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, razgovarali su više sati. Dogovorili su se da se nastavi sa pregovorima u februaru, a da se do tada uradi detaljna analiza svih parametara za povećanje minimalca i protiv njega.

Pročitajte još: SAVEZ SINDIKATA RS: Traže veći minimalac

- Mi ćemo istrajavati u našem zahtevu da se poveća minimalna zarada u Crnoj Gori na 250 evra. Ovo nije odlaganje već nastojanje da se argumentima stigne do cilja. Podržavamo i inicijativu poslodavaca, društveno odgovornih da se rasterete nameta koje su im uvele Vlada i država - rekao je novinarima nakon sednice Socijalnog saveta Vukašin Zogović iz Unije slobodnih sindikata.

Inače, budžetom za narednu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, nije planirano povećanje minimalca. Podsećamo, povećanje minimalca (koji je sada 193 evra) već više od dve godine traže Unija i Savez slobodnih sindikata. Od ove godine pridružila im se i opoziciona Socijaldemokratska partija.