SA više od 50 već završenih i mnogim novim otpočetim poduhvatima i projektima u protekle dve godine, u višemilionskoj vrednosti, opština Prnjavor slovi kao jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj! Ono što je još značajnije za ovdašnje žitelje, a po čemu Prnjavor može da i dalje služi kao primer u Srpskoj, jeste činjenica da ni po okončanju izbora ovde mašine nisu utihnule.

Završena je nova Muzička škola, značajno proširen dečji vrtić, izgrađeni trotoari u pet ulica, položene desetine kilometara asfalta na gradskom i seoskom području. Uz temeljnu rekonstrukciju centralne ulice i rasvete na Trgu srpskih boraca, osvetljeno je i više gradskih četvrti i ulica, kao i seoskih naselja. Više od milion maraka je uloženo u potpunu obnovu pet škola, a rešen je i dugogodišnji problem novog gradskog groblja, uz asfaltiranje makadamske ulice, parking i rasvetu. Podignuto je i više stambenih zgrada i proizvodnih pogona, a moderni kružni tok je ne samo olakšao saobraćaj nego i ulepšao ulaz u grad.


PROČITAJTE JOŠ: Višković formirao tim ministara

Razne subvencije, najniža poreska stopa, saradnja sa republičkim vlastima - pokazali su se kao dobitna kombinacija za sve Prnjavorčane, smatra načelnik opštine u drugom mandatu Darko Tomaš (38).

- Da su građani to prepoznali svedoči i nedavna uverljiva izborna pobeda u Prnjavoru Dodika i Cvijanovićeve i mene kao nosioca liste SNSD. To nas dodatno obavezuje i zato ne gasimo mašine - ističe Tomaš. - Posle izbora asfaltirali smo više kilometara gradskih i seoskih puteva, ugradili rasvetu, uselili boračku populaciju i u drugu boračku zgradu. Jedno od težišta gradnje je u totalnoj rekonstrukciji kilometar duge Ulice Vida Nježića u vrednosti od 1.030.000 KM.

Ukupna zajednička ulaganja iz opštinske, republičke i kase privrednika u razvoj Prnjavora, kaže Tomaš, mere se desetinama miliona maraka. Zajednički je podignut veliki most na Ukrini u Dragalovcima koji spaja Prnjavor i Stanare. A, novoizgrađeni auto-put od Doboja do Banjaluka najvećim delom prolazi kroz prnjavorsko područje.

Novoizgrađeni kružni tok u Prnjavoru

- Nadomak priključka na ovu kapitalnu saobraćajnicu podižemo novu privredno-turističku zonu, sa 120 građevinskih placeva. Pet prvih firmi već je otpočelo gradnju fabrika. Nedaleko, uz jedan od najvećih tržnih centara u izgradnji u RS, otpočinjemo i gradnju novog kružnog toka. Blizina železnice, graničnih prelaza i pogodnosti koje nudimo, ukazuju da Prnjavor postaje jedno od najperspektivnijih mesta za ulaganje - najavljuje Tomaš.


PROČITAJTE JOŠ: BIJELjINSKIM LEKARIMA PUNE RUKE POSLA: Za 24 sata 10 lomova na ledu

Načelnik Tomaš (u sredini) sa rukovodiocem proizvodnje italijanske fabrike obuće Smiljićem (desno)

POSLOVNA ZONA

GODINAMA smo podstanari, a sve dileme da li ostajemo u Prnjavoru su otklonjene kada su načelnik Tomaš i njegovi saradnici našim italijanskim vlasnicima predočili pogodnosti i perspektivu nove Poslovne zone. Već smo na 30 dunuma otpočeli gradnju hala, iz kojih ćemo, sa novim radnicima, širom sveta izvoziti i novi model čizme - kaže Ljubo Smiljić, upravnik rukovodilac proizvodnje italijanske fabrike "D Veli", jedne od pet firmi koje su počele gradnju novih fabrika u Poslovnoj zoni.