MODRIČA - Jedanaest godina za redom u Modriči se održava zanimljiva sajamska manifestacija rukotvorina ''Tradicija i ja''. Ove godine na sajmu je učestvovalo 43 izlagača iz 10 gradova Republike Srpske i Federacije BiH. Najviše pažnje posetilaca privukli su štandovi sa tradicionalnom hranom i narodnim nošnjama, vunenim čarapama i starim vezom. Zatim tu su bili stari alati, ukrasni predmeti izrađeni od vune, platna, stakla, drveta i kože. Nekoliko hiljada raznih eksponata privuklo je pažnju brojnih posetilaca, jer je njihova izrada prava umetnost. Baka Milosava sa 80 godina bez naočara pravi najbolje vunene čarape.

- Kakve naočare, to mi još ne treba.Sve to mogu raditi na pamet. Imam ovdje čarape, pape, srdžade, zidnjake. Svakog dana prodajem na pijaci u Modriči. Ovih vunenih čarapa ne mogu naplesti. Još ih mogu isplesti za jedan dan. Kupuju ih i mlade ali kao stide se, pa pošalju majku da kupi za njih. – priča baka Milosava Bošnjak iz Modriče.

Danica Blagojević se bavi vezom, izložila je prelepe stolnjake. - To su stolnjaci za slave, radim još zlatovez, razne cvjetne detalje, slike. Vilerovi goblene više niko ne radi. Sve manje je devojaka koje se intresuju za vez. – priča Danica. Na štandu Slavka Marjanović iz Banjaluke su ploske koje su izazvale posebnu pažnju.

PROČITAJTE JOŠ - Modriča ima šta da ponudi

- Slučajno sam sa prijateljem počeo da se bavim ovim poslom i krenulo je.Radimo još suvenire za kojima je potražanja. Ploska simbolizuje dom, porodicu, krsnu slavu, svadbu, sve što ide na veselje i zato je sve više tražena. Izradimo je za sedam dana- naglašva Slavko. Na štanadu žena kulturno umetničkog društva „Aktvia 4“ iz Modirče posjetioci su dobili sliku o tome šta se nekad spremalo za jelo.

- Izložili smo starinska jela kao što su prpa(piletina sa drobljenim hlebom), dolma, burek, sirnica, tirit pite, kolači, patišpanja, hormašica, tufahije, baklave. Narodne nošnje i stara hrana kod nas starijih budi uspomene na neka prošla a lijepa vremena.- priča Azra Efendić.

Desetak proizvođača meda sa ovog prostora uzelo je učešće na sajmu tradicije. Kako su rekli ovakvi sajmovi čuvaju tradiciju proizvidnje pravog i ekolški čistog meda. Mirko Janković pčelar iz Modriče smatra da pčelarstvo može opstati samo ako se budemo pridržavali tradicije u proizvdnji meda.

- Onaj ko nema svoju prošlost odnosno tradiciju nema ni budućnosti, i zato su običaji i tradicija ovih prostora prepoznati u Evropi i uvršteni su svetsku kulturnu baštinu. Mi smo sa ovakvim i sličnim sajmovima napravila je pravi turistički proizvod koji sve više privlače turiste – rekao je Mladen Krekić načelnik opštine Modriča.

Sandra Tošanović direktorka Turističke organizacije u ime organizatora sajma naglašava: - Zadatak sajma rukotvorina je njegovanje tradicije i običaja, te promocija ručne radinosti i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa.Osnovni cilj je prenošenje starih zanata i starina na mlade. - U okviru sajma održana je radionica na temu izrade predmeta od pruća. Sajam je trajao dva dana a završen je takmičenjem kulturno umetničkih durštava. Sajam je posjetilo preko hiljadu građana koji su uživali u izložbi narodnih rukotvorina i starih predmeta.