Iz ambasada BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava sa 15 destinacija biće povučen srpski kadar i razrešen na narednoj sednici Predsedništva BiH, izjavio je u četvrtak Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

- Osnov za kreiranje politike RS na nivou BiH treba tražiti u Srpskoj, jer naši interesi moraju biti zastupljeni, a RS vidljiva - rekao je Dodik posle stastanka sa predsednikom Srpske Željkom Cvijanović.

On je ocenio da kadar koji će biti povučen nije radio dobro niti se konsultovao sa Republikom Srpskom ni o jednom pitanju.

Među onima koji će biti smenjeni su ambasadori Borislav Marić (Japan), Radomir Bogdanović (Bugarska), Jelena Rajaković (Izrael), Anđelko Vrhovac (Švajcarska), Srđan Lalić (Kanada), Branko Dokić (Grčka), Mile Vasić (Rumunija), Duško Stojanović (Egipat), Slavko Vučurević (Slovenija), Lazar Mirkić (Srbija), Vinko Radovanović (Crna Gora) i Mitar Pavić iz Konzulata BiH u Frankfurtu.

Pročitajte još - Dodik: Neću da budem ikebana poput britanske kraljice

- Na njihovo mesto biće imanovani drugi ljudi. U nekim zemljama su “razvaljeni” dobri odnosi koje smo imali, a među njima je Izrael. Bila je politički negativna konotacija bilo kakve pozicije Srpske u ovoj važnoj zemlji. Došlo je vreme da mi kažemo šta mislimo o tim politikama i to ćemo i pokazati na sednici Predsedništva BiH naredne sedmice - poručio je Dodik.


BEZ ZASTAVE NEMA SASTANKA

DODIK je poručio i da ako ne bude zastave RS, neće biti sednice Predsedništva BiH. On je rekao da je za narednu sredu zakazao sednicu Predsedništva, koja, kako je naveo, može biti održana u zgradi u Sarajevu ukoliko bude postignut dogovor o isticanju zastave Republike Srpske, u suprotnom će predložiti da bude održana video-linkom. Na dnevnom redu prve radne sednica Predsedništva BiH biće 50 tačaka.