Usvajanjem Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku okončana je prva posebna sednica Narodne skupština Republike Srpske.


Zakonom o republičkoj upravi menja se organizacija i delokrug rada određenih ministarstava, te se osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.


Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbeglice i raseljena lica, a koje prestaje da radi.


Za ovaj predlog glasala su 53 poslanika.


Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da se ovim predlogom zakona menja organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.


- Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom - istakla je Rešićeva.


Tokom rasprave, poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da smatra da nadležnosti Ministarstva za trgovinu i turizam treba da se dodaju budućem ministarstvu privrede, te da se formira ministarstvo za demografiju s ciljem rešavanja demografskih pitanja u Republici Srpskoj.


Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić smatra da je ovaj zakon dobro rešenje, te da treba postojati Ministarstvo trgovine i turizma jer je turizam razvojna šansa za sarajevsko-romanijsku i hercegovačku regiju.


PROČITAJTE JOŠ: Izbor četvrtog potpredsednika izazvao buru!


Poslanik SP-a Maksim Skoko smatra da ovo zakonsko rešenje treba pozdraviti, a posebno osnivanje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.


Na posebnoj sednici izabrani su srpski delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te delegati za Veće naroda Srpske.


Poslanici su izabrali i Nebojšu Zgonjanina za generalnog sekretara Skupštine.


Izabrani su i članovi radnih tela najviše zakonodavne institucije.


Podsećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u nastavku prve redovne sednice, izabrali su potpredsednike ove institucije.

(rtrs.tv)