OSTOJA Šmitran Šmicko, gitarista iz Nove Topole, druži se sa žičanim instrumentima više od četiri decenije. Želja za muziciranjem na gitari javila mu se na Savskom keju, posmatrajući svoje vršnjake srednjoškolce kako se zabavljaju uz pesmu. Podršku je našao u tadašnjem rokerskom lideru u Gradišci, gitaristi Nebojši Paniću Panji.

- Primetio sam da su tadašnji momci sa gitarama oko sebe okupljali devojke. Vežbao sam i učio, usavršavao se, naučio notni sistem i, evo, uz gitaru sam proveo puni radni vek - priča Šmicko.


PROČITAJTE JOŠ:
ZBOG MILIONSKOG DUGA: Republika Srpska ponovo blokirala račune Uprave za indirektno oporezivanje BiH?

Zahvaljujući gitari, Šmitran je prošao veći deo Evrope, svirao je za dušu našim ljudima i strancima širom Starog kontinenta. Repertoar mu je veoma širok i raznovrstan.

- Znam oko 1.200 pesama. Toliko ih imam u svojim sveskama. Sviram i pevam meksičku, špansku, grčku, rusku i svu dobru muziku. Ipak naše sevdalinke su zauzele posebno mesto u mom srcu. Moja majka je kao devojka radila u Ilijašu i tamo je zavolela sevdalinke i tu ljubav je i meni prenela - kaže Šmitran.

Šmicko je nedavno restaurirao jedan kontrabas, napravio je dva basprima i jedan prim. Za njegovo umeće saznalo se u celom regionu. Narudžbine stižu iz Vojvodine, Slavonije, pa čak i iz Mađarske. Dobio je poziv od Srba iz jednog mađarskog sela da im popravi begeš.

- Nedavno sam kolegi restaurirao i fizički i muzički jedan kontrabas. Zadovoljstvo mi je da starom instrumentu vratim dušu. Sada me zovu ljudi da im popravim ili usavršim instrumente. Ako jednoga dana odem u muzičku penziju, onda ću se sasvim sigurno baviti popravkama instrumenata. Bez muzike ne mogu - zaključuje popularni Šmicko.


OČEVIM STOPAMA

KĆERKA Mirjana i sin Gojko krenuli su očevim stopama. Sin je završio srednju muzičku školu i svira klavir i gitaru, a kćerka je pobednica na nekoliko prestižnih festivala i trenutno se bavi interpretiranjem duhovne muzike i vođenjem crkvenog hora.


PROČITAJTE JOŠ:
Uhapšen Dobojlija jer je vozio sa 3,08 promila alkohola u organizmu

MUZIČKA PORODICA

MOJA majka, iako ima 85 godina, i danas zapeva kada čuje sevdalinku. Muzika je oduvek u našoj kući imala počasno mesto i značaj, a tako će biti i posle mene. Moji naslednici su duboko utabali muzičku stazu, rekao je Ostoja Šmitran, veliki gitarista, boem i majstor za izradu i popravku instrumenata.