Miris Mediterana na hercegovački način

D. Curać

02. 12. 2018. u 08:30

Nedelja italijanske kuhinje organizovana u Trebinju, učenici ugostiteljske škole pripremali nekoliko jela. Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi nije krio oduševljenje ambijentom u gradu podno Leotara

Мирис Медитерана на херцеговачки начин

Priprema italijanskih jela - Foto D. Curać

AMBASADA Italije u BiH u okviru Nedelje italijanske kulture, predstavila je u Trebinju nešto po čemu je ova zemlja posebno poznata - italijansku kuhinju. Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi bio je oduševljen sa gradom podno Leotara gde se, kako je rekao, oseća kao kod kuće. Šetajući trebinjskom pijacom saznao je koji se lokalni proizvodi koriste u pripremanju tradicionalne hercegovačke kuhinje, te istakao kako se u Trebinju oseti miris Mediterana.

- Drugi put sam u Trebinju i ovde se osećam kao kod kuće. Imamo dosta programa u celoj BiH, gde su italijanski restorani pravili specijalne menije. Tu su i kuvari i šefovi kuhinja iz Italije, koji su došli da prave naša jela. Izuzetno sam zadovoljan što smo u Trebinju, gde smo u naše aktivnosti uključili i škole sa ovog područja. Veoma sam znatiželjan da probam tipična hercegovačka jela - rekao je Minasi.

KUVAR Nihad Mamaledžija je sa učenicima ugostiteljske škole iz Trebinja pripremao nekoliko italijanskih jela i desert, koji su hercegovačke proizvode spojili sa mediteranskom kuhinjom. Kako je istakao Memaledžija, to je suština italijanske kuhinje - uzeti ono što imate iz podneblja.

- Odlučili smo da spremamo dve paste, minestrone, rižoto od nekoliko vrsta tikve i ostale specijalitete, kao i tiramisu na hercegovački način - kazao je Mamaldžija.

GORDANA Radovanović, predstavnik organizacije "Slou fud", istakla je da su prihvatili organizaciju ovog događaja, uz uslov da bude to jedan spoj italijanske kuhinje i domaćih proizvoda.

Ambasador Italije sa učenicima ugostiteljske škole


- Ovo je promocija ne samo italijanske kuhinje, već i tradicionalnih domaćih proizvoda. Posebno želim da naglasim da je ostvarena dobra saradnja sa ovdašnjim školama, tako da je pozitivno da ova deca budu motivisana za gastronomiju. U pripremanju jela koristili smo domaći slanić, nekoliko vrsta tikava, koje su uzgajane na ovom području, domaće sireve i začine i još mnogo toga - pojasnila je Radovanovićeva.

Predstava "Amići"


"AMIĆI"

KULINARSKI događaj u Trebinju organizovali su "Slou fud" Trebinje i Grad Trebinje, a sedmica italijanske kuhinje realizovana je u saradnji sa Centrom srednjih škola iz Trebinja i Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Ljubinja, koji su izvelikomičnu predstavu "Amići".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije