Miris Mediterana na hercegovački način
02. 12. 2018. u 08:30
Nedelja italijanske kuhinje organizovana u Trebinju, učenici ugostiteljske škole pripremali nekoliko jela. Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi nije krio oduševljenje ambijentom u gradu podno Leotara
Priprema italijanskih jela - Foto D. Curać
AMBASADA Italije u BiH u okviru Nedelje italijanske kulture, predstavila je u Trebinju nešto po čemu je ova zemlja posebno poznata - italijansku kuhinju. Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi bio je oduševljen sa gradom podno Leotara gde se, kako je rekao, oseća kao kod kuće. Šetajući trebinjskom pijacom saznao je koji se lokalni proizvodi koriste u pripremanju tradicionalne hercegovačke kuhinje, te istakao kako se u Trebinju oseti miris Mediterana.
- Drugi put sam u Trebinju i ovde se osećam kao kod kuće. Imamo dosta programa u celoj BiH, gde su italijanski restorani pravili specijalne menije. Tu su i kuvari i šefovi kuhinja iz Italije, koji su došli da prave naša jela. Izuzetno sam zadovoljan što smo u Trebinju, gde smo u naše aktivnosti uključili i škole sa ovog područja. Veoma sam znatiželjan da probam tipična hercegovačka jela - rekao je Minasi.
Pročitajte još: Trebinje: Pravi dragulj Hercegovine
KUVAR Nihad Mamaledžija je sa učenicima ugostiteljske škole iz Trebinja pripremao nekoliko italijanskih jela i desert, koji su hercegovačke proizvode spojili sa mediteranskom kuhinjom. Kako je istakao Memaledžija, to je suština italijanske kuhinje - uzeti ono što imate iz podneblja.
- Odlučili smo da spremamo dve paste, minestrone, rižoto od nekoliko vrsta tikve i ostale specijalitete, kao i tiramisu na hercegovački način - kazao je Mamaldžija.
Pročitajte još: Luka Petrović: Vizija mene i mojih saradnika je Trebinje - grad sa 50.000 stanovnika
GORDANA Radovanović, predstavnik organizacije "Slou fud", istakla je da su prihvatili organizaciju ovog događaja, uz uslov da bude to jedan spoj italijanske kuhinje i domaćih proizvoda.
Ambasador Italije sa učenicima ugostiteljske škole

- Ovo je promocija ne samo italijanske kuhinje, već i tradicionalnih domaćih proizvoda. Posebno želim da naglasim da je ostvarena dobra saradnja sa ovdašnjim školama, tako da je pozitivno da ova deca budu motivisana za gastronomiju. U pripremanju jela koristili smo domaći slanić, nekoliko vrsta tikava, koje su uzgajane na ovom području, domaće sireve i začine i još mnogo toga - pojasnila je Radovanovićeva.
Predstava "Amići"

"AMIĆI"
KULINARSKI događaj u Trebinju organizovali su "Slou fud" Trebinje i Grad Trebinje, a sedmica italijanske kuhinje realizovana je u saradnji sa Centrom srednjih škola iz Trebinja i Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Ljubinja, koji su izvelikomičnu predstavu "Amići".