NEDELjKO Čubrilović iz Demokratskog narodnog saveza izabran je u ponedeljak za predsednika novog, desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. Pored izbora Čubrilovića, u Narodnoj skupštini RS u ponedeljak su zvaničnu zakletvu položili i nova predsednica RS Željka Cvijanović, novi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i potpredsednici RS i narodni poslanici novog saziva Narodne skupštine RS.

Inače, kod izbora novog predsednika Narodne skupštine RS za tu funkciju bila su dva kandidata, i to oba iz DNS. Prilikom glasanja za izbor Nedeljka Čubrilovića, taster "za" je pritisnuo 51 poslanik, a njih 29 je bilo protiv. Čubrilovića je predložila poslanica DNS Spomenka Stevanović, dok je Klub DNS u Narodnoj skupštini RS predložio kandidata Duška Ivića. Prilikom glasanja Duško Ivić je dobio osam glasova, dok je suzdržanih bilo 68.

Izborom Nedeljka Čubrilovića definitivno se pokazalo da je DNS podeljen na dve grupe. Jedna grupa koju čini osam poslanika podržava predsednika DNS Marka Pavića, a drugu grupu čine četiri poslanika, među kojima je i Čubrilović. Zanimljivo je da su podršku u izboru Čubrilovića dali koalicioni partneri DNS - SNDS i SP, koji već dve decenije čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Poslanik DNS Darko Banjac je u diskusiji pre glasanja za izbor predsednika NS RS izjavio da u skladu sa koalicionim sporazumom sa SNSD i SP, Klub DNS, uz saglasnost Marka Pavića, za predsednika parlamenta predlaže Duška Ivića iz Prijedora. Nakon njega poslanicima se obratila poslanik DNS Spomenka Stevanović, koja je predložila Čubrilovića za prvog parlamentarca Srpske. Ona je naglasila da je Parlament RS u prošlom mandatu bio najefikasniji u BiH.

Nedeljko Čubrilović je posle izbora za mesto predsednika NS RS ponovo seo na svoje staro mesto, a u obraćanju poslanicima rekao je da je Narodna skupština jedan od stubova Srpske.

On je poručio da je počastvovan što je ponovo dobio poverenje poslanika da predsedava najvišim zakonodavnim organom vlasti, te poručio da će se i u novom mandatu na mestu prvog čoveka parlamenta zalagati za očuvanje Republike Srpske.

Dane Malešević

- Zalagaću se za očuvanje Republike Srpske i Ustava kojim su određeni naš status i prava građana. Zalagaću se za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata - istakao je Čubrilović nakon što je izabran za predsednika desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je parlament Srpske odraz tekovine demokratije i prava građana da sami odlučuju o svim važnim pitanjima u Republici, kao i glavni stub Srpske, zbog čega je zamolio poslanike da poštuju Ustav i Poslovnik o radu Narodne skupštine i da rade u skladu sa interesima Republike.

Čubrilović očekuje da javnost bude konstruktivna i što efikasnija.

- Očekujem da svi radimo predano i u skladu sa Ustavom vodimo računa o tome kakvu ćemo Srpsku ostaviti građanima - dodao je Čubrilović.

On je zahvalio svim građanima za ukazano poverenje. Protiv izbora Nedeljka Čubrilovića bili su opozicioni klubovi poslanika PDP i SDS.

Šef Kluba poslanika PDP Perica Bundalo rekao je da taj klub ne podržava predlog da predsednik parlamenta bude Čubrilović, jer traže novi izborni zakon BiH i nezavisan rad Radio-televizije Republike Srpske.

Poslanici posle polaganja zakletve

Poslanik SDS Nebojša Vukanović smatra da Čubrilović u prethodnom mandatu nije ispunio 50 odsto rada najviše zakonodavne institucije.

- Zahtevam i da Narodna skupština i institucije RS zabrane prelazak poslanika iz jedne u drugu partiju nakon što osvoje mandate na izborima. Ti prelasci govore da svi imaju cenu, i ko nam garantuje da sutradan u Srpsku neće doći neki Arapi i sa 30 ili 50 miliona maraka neće kupiti većinu u Parlamentu Srpske - poručio je Vukanović.

Novoizabrani poslanici u NS RS položili su zakletvu nakon što su njihovi mandati verifikovani. Najstariji poslanik Dane Malešević, koji predsedava konstitutivnom sednicom, čestitao je svim poslanicima posle polaganja zakletve.

Prvoj sednici novog saziva Narodne skupštine prisustvovali su premijer Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Čen Bo, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i mnogobrojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Prvi put u Parlamentu s maramom Foto BNTV

POSLANICA SMAJIĆ SA MARAMOM

NARODNA skupština RS imaće prvi put u svojoj istoriji narodnu poslanicu koja nosi maramu. Reč je o Begiji Smajić iz Srebrenice, koja je u NS RS ušla na listi "Zajedno za BiH", koja ima četiri poslanika. Smajićeva je profesorka matematike i fizike u OŠ "Potočari" i Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a bila je odbornica u SO Srebrenica. Begija je rođena u selu Grujčići. Majka je dvojice dečaka. Pre Srebrenice živela je u Tuzli, a nakon toga i u Kalesiji. - Život u Potočarima za mene lično je dobar. Nastojim da pronađem način kako da poboljšam život, ne samo svoje porodice, nego i svih građana opštine Srebrenica. Da dam svoj lični doprinos životu svakog čoveka na ovim prostorima. Samo ako se dobro organizujemo možemo lepo da živimo - rekla je Smajićeva.


PROČITAJTE JOŠ - Čubrilović i Pavić se bore za prevlast


DELILI BEDžEVE

PREDSTAVNICI Kluba novinara u ponedeljak su održali pres-konferenciju pre početka svečane sednice NS RS i podelili su kolegama, poslanicima, ministrima i gostima konstitutivne sednice NS RS bedževe s natpisom "Stop nasilju nad novinarima". Bedževe su delili zbog učestalih napada na novinare u BiH, a poslanike su pozvali da na prvoj redovnoj sednici usvoje izmene Zakona o krivičnom postupku kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice. Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara, rekao je da su u poslednje dve godine na nivou BiH zabeleženi jedan pokušaj ubistva novinara, 11 napada i 13 eksplicitnih pretnji smrću.

- Napad na novinare nije samo fizička pretnja, nego predstavlja pretnju za demokratske vrednosti i slobodu izražavanja - rekao je Vukelić.